Dobânzile la creditele în lei i-au speriat pe străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
95% din împrumuturile nerezidenţilor sunt în valută
95% din împrumuturile nerezidenţilor sunt în valută

Soldul împrumuturilor în lei contractate de persoanele nerezidente de la băncile din România a scăzut cu 43% de la începutul anului şi până la finele lunii octombrie, până la un nivel de 58 de milioane de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

În intervalul similar din 2008, soldul creştea cu 28,5%. În Capitală, scăderea soldului de credite în monedă naţională a fost şi mai mare, de peste 50%.

Tendinţa este explicată de menţinerea ridicată a nivelului dobânzilor la lei, în ciuda reduceriide către BNR a dobânzii de politică monetară, şi de scăderea investiţiilor pe care le-au realizat nerezidenţii în ţara noastră.

În schimb, pe componenta în valută, împrumuturile contractate de nerezidenţi au crescut în intervalul menţionat cu 9,2% (eliminând deprecierea cursului de schimb), până la 260 de milioane de euro (1,11 miliarde de lei).

Ritmul este în creştere, de la 2,25% în perioada ianuarie-octombrie 2008. În totalul finanţărilor contractate de persoanele nerezidente, creditele în valută reprezintă 95%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite