Dobânzile ţin clienţii departe de credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumuturile au devenit, în ultima perioadă, mai scumpe şi mai greu de obţinut. Criza financiară internaţională, precum şi condiţiile impuse de noul regulament de creditare a populaţiei dau bătăi de cap românilor care vor să ia un credit.

Înainte de intrarea în vigoare a noului regulament de creditare a populaţiei, românii au luat cu asalt băncile pentru a obţine un credit.

Situaţia s-a schimbat, însă, radical începând din octombrie, când băncile au înăsprit condiţiile impuse celor care au vrut să se împrumute: gradul maxim de îndatorare a scăzut, iar numărul documentelor solicitate în dosarul de credit a crescut.

În paralel, criza financiară internaţională a cauzat o scumpire alarmantă a dobânzilor pentru toate tipurile de împrumuturi, pe măsură ce costurile de creditare ale băncilor au crescut. În aceste condiţii, mulţi români au aflat fie că nu îşi mai permit un credit, fie că suma pe care o pot obţine este cu mult mai mică decât cea solicitată.

Mai puţine interogări la Biroul de Credit

În luna septembrie, Biroul de Credit a primit 750.000 de interogări din partea băncilor şi a instituţiilor financiare nebancare (IFN) membre, cu 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În octombrie, numărul de solicitări a scăzut, însă, la 615.000, comparativ cele 630.000 de integări din acelaşi interval a lui 2007.

Datele furnizate de Biroul de Credit sunt în măsură să evidenţieze reticenţa românilor în a se împrumuta. Astfel, spre finalul lunii trecute au fost înregistrate doar 416.000 cereri, cu aproximativ 35% mai puţin comparativ cu valorile din noiembrie precedent.

«Chiar dacă nu deţine pârghiile necesare pentru a se situa în prim-planul luptei împotriva efectelor crizei financiare, consider că rolul Biroului de Credit va creşte. Cred că niciodată nu a fost mai multă nevoie de Biroul de Credit. În principiu, încerc să sper într-o oarecare redresare, în condiţii de prudenţialitate sporite, a pieţei de creditare a persoanelor fizice în perioada următoare, dar totodată mă aştept şi la o creştere a restanţelor’’, ne-a declarat Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

Finanţarea, tot mai departe

Cererea de creditare mai ridicată, manifestată înainte de intrarea în vigoare a regulamentului, este reflectată şi în statisticile Băncii Naţionale. Practic, în septembrie volumul împrumuturilor în lei acordate populaţie a crescut cu 1,9% faţă de august, până la 41 miliarde lei.

În plus, creditele în valută acordate gospodăriilor au avansat cu 9,4%, până la 55 miliarde lei, în echivalent lei, în aceeaşi perioadă. În schimb, în luna octombrie, împrumuturile în lei au crescut cu 0,9%, iar cele în valută au scăzut cu 1,2%.

Cu toate că noile reglementări au adus impedimente celor care au vrut să se împrumute, principalul factor care a descurajat creditarea sunt dobânzile, care au explodat, practic, în ultimele luni. Astfel, dacă în luna iunie dobânda medie la un credit imobiliar în monedă europeană era de 7,19%, în noiembrie costul acestora urcase la 9,3%, potrivit portalului de consultanţă financiară Conso.

În cazul împrumuturilor de nevoi personale, dobânzile sunt mult mai mari. Astfel, dobânda anuală efectivă (DAE) pentru împrumuturile de consum acordate în lei au ajuns, în noiembrie, la 27% şi la peste 22% pentru cele în euro, ambele valori fiind în
creştere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite