Dobânzile negociate încep să încurajeze economisirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigurile de peste 20% pe an au atras mai mulţi  bani în bănci. Dobânzile la depozite vor rămâne în continuare ridicate, întrucât băncile au nevoie de lichidităţi pentru a-şi reduce dependenţa de sursele externe de finanţare.

Randamentele mari promise de instituţiile de credit i-au determinat pe români să scoată banii de la „ciorap“ şi să îi aducă la bancă.

La mare căutare sunt depozitele cu scadenţe mai puţin „clasice“, pe două sau patru luni, unde dobânzile au depăşit 15% pe an.

Potrivit datelor de la Banca Naţională a României (BNR), economiile populaţiei şi ale companiilor au crescut cu 6,6% în decembrie 2008 faţă de luna noiembrie a aceluiaşi an.

Astfel, persoanele fizice au avut la finele anului trecut depozite în valoare de 82,7 miliarde lei, iar companiile, de 68,5 miliarde lei.

Avans de 11% pentru companii

În această perioadă, ritmul de creştere a economisirii în lei a persoanelor juridice a fost de peste 3 ori mai mare, faţă de cel al populaţiei (10,8%, respectiv 3,3%). Analiştii spun că evoluţia este normală, în condţiile în care băncile au fost dispuse să ofere dobânzi foarte atractive pentru sume mari de bani.

„Companiile au constituit cele mai multe economii, pentru că băncile au oferit bonificaţii de peste 20% la depozitele cu dobândă negociată“, spune Nicolaie Chidesciuc, economist-şef la ING.

La rândul său, Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA) susţine că dobânzile ridicate au reuşit să stimuleze economisirea. „6,6% este un procent bun de creştere. Problema o reprezintă faptul că românii au de plătit rate mai mari, iar nivelul de trai a scăzut din cauza deprecierii leului. Una e să vrei să economiseşti şi alta este să poţi“, explică Cabat.

Totuşi, surse din mediul bancar spun că în luna decembrie mulţi oameni de afaceri autohtoni au fost neîncrezători în sistem şi s-au grăbit să îşi lichideze depozitele. În scurt timp, însă, s-au reîntors cu banii la bancă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite