Dobânzile la economii încep să bată în retragere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După creşterea explozivă a bonificaţiilor la depozite din ultimele luni, băncile dau, acum, primele semne de temperare şi operează uşoare reduceri ale acestora. Valul de oferte promovate de bănci la produsele de economisire a început să se mai domolească. Mai mult, trei bănci au recurs deja la ajustări ale dobânzilor.

Ultimele luni au fost marcate de o creştere fulminantă a dobânzilor la produsele de economisire. Competiţia acerbă dintre bănci în atragerea de lichidităţi a urcat bonificaţiile până la cote record, de 15-16% pe an pentru lei şi 7,5% pe an pentru euro.

În prezent, băncile bat în retragere. Creşterea dobânzilor a început să se tempereze odată cu terminarea promoţiilor sau, în anumite situaţii, bonificaţiile au scăzut uşor. O mişcare binevenită, care va fi aplicată şi de alţi bancheri în următoarea perioadă, consideră unii analişti. „Este posibil ca acesta să fie începutul unei mişcări ceva mai ample şi mai de durată de reducere graduală a dobânzilor”, se arată într-un raport al firmei de consultanţă KTD Invest.

Reduceri de jumătate de punct procentual

Banca Transilvania, BRD şi Alpha Bank sunt băncile care au operat primele scăderi ale dobânzilor la economii. Reducerile au fost aplicate atât la lei, cât şi la euro, şi ajung până la jumătate de punct procentual (pp). Banca Transilvania a anunţat la finele săptămânii trecute scăderi cuprinse între 0,25 şi 0,5 pp pentru trei produse de economisire.

Astfel, dobânda la depozitul în euro pe trei luni a coborât la 7% pe an, iar la contul de economii în lei cu sume de peste 2,5 milioane de lei, până la 14%. Şi dobânda aferentă contului MARit în euro a cunoscut o scădere de jumătate de punct. La BRD, dobânda pentru depozitele la termen în euro a scăzut la începutul lunii cu 0,5 puncte procentuale, până la 5,25-6,75% pe an, în funcţie de scadenţă. Şi Alpha Bank a tăiat din bonificaţiile oferite pentru economiile populaţiei.

Mai exact, contul curent Alpha Premier este acum remunerat cu o dobândă mai mică cu 0,25 pp la lei şi cu jumătate de punct procentual la euro, până la 12%, respectiv 4% pe an. Sumele mai mari de 1 milion de lei beneficiază de dobânzi de 13% pe an, cele cuprinse între 100.000 şi 1.000.000 de euro – de 4,50% pe an, iar pentru cele mai mari de 1 milion de euro – de 5,52% pe an.

5,92% este creşterea din ianuarie a volumului de depozite constituite de populaţie faţă de decembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite