Dobânzile la economii fac un pas înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu reducerea dobânzii-cheie de către banca centrală, instituţiile de credit au început să efectueze tăieri succesive ale bonificaţiilor la depozitele în lei. După ce în primele luni ale anului nivelul dobânzilor oferite de bănci la economiile populaţiei a atins un apogeu, ultima perioadă a fost marcată de ajustări succesive.

Reducerea bonificaţiilor a ajuns până la un punct procentual sau a fost chiar mai mare şi s-a operat, cu precădere, în cazul economiilor în lei.

Tendinţa a fost dată de scăderea de către Banca Naţională a României (BNR) a dobânzii de politică monetară – de la 10,25% la 10%, în luna februarie, şi de la 10% la 9,5%, la începutul lunii trecute. „Dobânda-cheie era de 10,25%, inflaţia se situa cu  mult sub 10%, iar dobânzile de 15% nu se explicau“, spune Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef alING Bank.

El consideră că dobânzile crescuseră foarte mult, până la un nivel nesustenabil, iar acum are loc o intrare în normalitate. Dobânda medie încasată de români pentru economiile plasate în instituţiile bancare se situează acum în palierul 11-12% pe an.

Fără bonificaţii de 15%

Dacă în primăvară promoţiile la depozite aduceau dobânzi de peste 15% pe an la lei, în prezent, o astfel de ofertă este mai greu de găsit. În momentul de faţă, doar Millennium Bank acordă bonificaţii peste acest nivel, respectiv de 15,5% pe an pentru economiile în lei constituite pe trei luni, potrivit portalului financiar Conso.ro.

Ultimele tăieri de dobândă au fost anunţate săptămâna trecută de BCR, Banca Transilvania, Volksbank, Banca Românească şi Intensa Sanpaolo Bank. BCR a operat o reducere a bonificaţiilor la depozitele la termen şi la conturile de economii în lei şi euro de până la 1,75 puncte procentuale.

Oficialii băncii şi-au justificat mişcarea prin îmbunătăţirea lichidităţii din piaţă ca urmare a reducerii de către BNR a dobânzii-cheie şi a rezervelor minime obligatorii. Astfel, nivelul dobânzii la depozite ajunge până la 12% pe an la lei şi la 4,25% la euro, iar contul de economii Maxicont BCR este bonificat cu 10,5% pentru lei şi cu 4,75% la euro. Volksbank a tăiat dobânzile la lei cu un punct procentual, iar la euro cu 1,5 puncte. Intesa Sanpaolo Bank şi Banca Transilvania au operat reduceri ale bonificaţiilor de un punct, respectiv 0,75 procente.

Alte bănci care au scăzut, în ultimele două luni, dobânzile oferite populaţiei la depozite sunt ING Bank, Alpha Bank, ProCredit Bank, Banca Comercială Carpatica (BCC), Millennium Bank, CEC Bank şi BRD.

Se aşteaptă noi reduceri

Bancherii sunt de părere că dobânzile la economiile în lei îşi vor continua scăderea în următoarele luni, iar această tendinţă se va manifesta şi în cazul monedei europene. „Eu cred că, la sfârşitul acestui an, vom discuta despre dobânzi la depozite de o cifră, undeva apropiat de dobânda de politică monetară, un 7-8%, hai să zicem 9%“, a spus Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, la The Money Channel.

Dobânzile marii-au atras pe români

Scăderea bonificaţiilor la euro va avea loc în urma reducerii primei de risc a României, plătită de bănci la împrumuturile de pe pieţele externe. În ciuda crizei economice care a afectat veniturile populaţiei, dobânzile mari oferite la depozite i-a determinat pe români să economisească în bănci.

Valoarea totală a depozitelor la termen (lei şi valută) constituite de persoane fizice era, la finele lunii martie, de 59,91 miliarde de lei, în creştere cu aproape 45% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. La finele lui 2008, ritmul anual de creştere a depozitelor la termen era de doar 12,34%, potrivit datelor BNR.

Este aşteptată ieftinirea creditelor

Reducerea dobânzilor la depozite poate reprezenta o veste bună pentru românii care au de plătit rate la credite. O bonificaţie mai mică la economii va atrage după sine o ieftinire a împrumuturilor. „Vom vedea reduceri ale dobânzilor la depozite în continuare, care vor fi urmate de scăderi ale costurilor la credite“, spune Chidesciuc. El se aşteaptă ca primele finanţări cu costuri mai reduse să apară în lunile august-septembrie, iar finalul anului să aducă reduceri semnificative ale dobânzilor la credite.

image

Are loc o intrare în normalitate pe fondul reducerii dobânzii-cheie şi a rezervelor minime obligatorii.

image


Nicolaie Chidesciuc
economist-şef al ING Bank

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite