Dobânzile din UE pun presiune pe scăderea leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitalurile străine ar putea ieşi din România dacă riscurile economice şi politice din ţara noastră vor fi mai mari decât randamentele autohtone Cursul de schimb al monedei naţionale

Capitalurile străine ar putea ieşi din România dacă riscurile economice şi politice din ţara noastră vor fi mai mari decât randamentele autohtone

Cursul de schimb al monedei naţionale a urcat, ieri, la 3,2646 lei/euro de la 3,2560 lei/euro în ziua precedentă. Totuşi, jucătorii din piaţa valutară erau în aşteptarea deciziei Băncii Centrale Europene. Iar oficialii acestei instituţii au decis majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25% puncte procentuale.

Cursul de schimb al monedei a variat în jurul nivelului de 3,26 lei/euro, investitorii din piaţa valutară românească aşteptând deciziile de politică monetară din zona euro. Astfel, oficialii Băncii Centrale Europene au decis, ieri, să majoreze rata dobânzii de politică monetară de la 3,75% la 4%. Aceasta este cea de-a opta decizie de creştere a ratei din 2005, nivelul atins fiind maximul ultimilor şase ani. Mai mult, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a lăsat să se înţeleagă că ar putea urma noi majorări ale dobânzii-cheie.

Semnale pentru noi creşteri ale dobânzilor

"După decizia de astăzi, ţinând cont de condiţiile favorabile economice din zona euro, politica noastră monetară este încă confortabilă", a subliniat Trichet. Astfel, economia Europei s-a dezvoltat, în primul trimestru, într-un ritm de trei ori mai rapid decât cel al Statelor Unite, ca urmare a investiţiilor companiilor în echipamente şi a creşterii numărului de angajaţi pentru a face faţă comenzilor de export. De aceea, preşedintele Băncii Centrale Europene a adăugat că riscurile inflaţioniste rămân substanţiale.

Importanţa deciziilor de politică monetară din zona euro pentru ţara noastră ţine de mai multe aspecte. Pe de o parte, creditele acordate în euro şi care au dobânda legată de rata cheie a Băncii Centrale Europene urmează să se scumpească cu 0,25%.

Cursul de schimb are şanse mici să scadă sub 3,25 lei/euro

Pe de altă parte, majorarea dobânzii zonei euro înseamnă reducerea diferenţialului faţă de ratele din ţara noastră. Adică, tendinţa de apreciere a monedei naţionale, care a reuşit să treacă de pragul de 3,26 lei/euro (ultima dată fiind în urmă cu două zile) este explicată, în principal, de faptul că dobânzile din România oferă un câştig mult mai mare decât cel din statele cu economii dezvoltate.

Totuşi, ţinând cont de dezechilibrul extern şi tensiunile politice din ţara noastră, investitorii ar putea decide să nu mai investească în România şi să prefere să îşi mute fondurile în piaţa monetară a zonei euro. Iar efectele vor fi vizibile nu numai în România, ci în toate economiile emergente din regiune.Totuşi, pentru acest an, analiştii Raiffeisen Bank consideră că rata de schimb a monedei naţionale nu se va deprecia semnificativ. Astfel, pentru această lună, cursul ar putea urca la 3,30 lei/euro, urmând ca în septembrie să revină spre 3,25 lei/euro. Totodată, analiştii consideră că acest ultim prag are şanse mici să fie depăşit pe parcursul acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite