Dobânzi mai mici la credite în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile vor reduce costurile împrumuturilor în acest an, multe dintre ele anunţând deja tăieri de dobânzi. Dobânzile la împrumuturile în lei ar putea coborî în acest an la sub 13-14%. Totuşi, creditarea îşi va relua foarte uşor creşterea.

Încă de la finele anului trecut, mai multe bănci au anunţat tăieri ale costurilor la credite. Banca Românească a redus cu până la două puncte procentuale marja fixă de dobândă în cazul creditelor garantate cu ipotecă în lei şi în euro.

Şi Banca Transilvania a redus cu până la un procent dobânzile practicate la împrumuturile cu ipotecă în euro. La creditele imobiliare, rata dobânzii a scăzut la 7,75%, faţă de 8% cât era anterior. Raiffeisen Bank oferă de la începutul acestui an costuri mai mici cu până la şapte puncte procentuale pentru creditele de nevoi personale şi imobiliare în lei şi în euro.

Totodată, banca a prelungit campania promoţională prin care oferă credite de nevoi personale în lei cu dobânzi reduse. De asemenea, BRD a coborât cu până la 1,1 puncte procentuale dobânzile fixe la creditele de nevoi personale fără ipotecă şi auto noi în lei aferente perioadelor de rambursare mai mici de şapte ani.

Ieftiniri mai mari din primăvară

Consultantul de investiţii Bogdan Baltazar se aşteaptă ca dobânzile să cunoască o reducere mai vizibilă începând din trimestrul al doilea al acestui an. „Toate costurile sunt legate de riscul pe care bancherul îl percepe la client", explică Baltazar.

La rândul său, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, spune că ar fi „ideal" ca dobânzile să fie mai joase pentru ca împrumuturile oferite de bănci să fie mai atractive.

Totuşi, acesta spune că reducerea costurilor este dependentă de scăderea dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii (RMO). „Nu pot băncile să reducă dobânzile, atât timp cât dobânda-cheie este sus", spune Gheţea. În prezent, rata dobânzii de politică monetară este de 8% pe an şi a fost redusă de la 10,25% la începutul lui 2009.

Cei mai mulţi analişti anticipează că Banca Naţională a României va menţine nivelul actual al dobânzii-cheie în cadrul şedinţei de politică monetară ce va avea loc astăzi. Pentru 2010, dobânzile la depozitele în lei vor coborî sub 10%, iar la credite sub 13-14%, spune Gheţea. După scumpirea semnificativă a creditelor la finele lui 2008 şi începutul lui 2009, dobânzile au cunoscut anul trecut scăderi cu până la patru puncte procentuale.

Costuri mai mici la creditele cu ipotecă

În cazul creditelor ipotecare, costurile medii au scăzut de la un vârf de 18,2% în aprilie 2009 la 14,8% la finele anului trecut pentru lei şi de la 10,1% în februarie la 8,1% pentru euro, potrivit portalului financiar Conso.ro.

Creditele de nevoi personale în lei s-au ieftinit cu trei puncte procentuale, până la 17% pe an, iar cele în euro au cunoscut o fluctuaţie a costurilor, scăderea anuală fiind de doar jumătate de procent, până la 13,4%.

În ciuda acestei ieftiniri, creditarea a bătut pasul pe loc în anul 2009, semn că dobânzile nu sunt singurul factor care influenţează evoluţia acesteia. Aversiunea faţă de risc atât a clienţilor, cât şi a băncilor, supraîndatorarea şi scăderea puterii de cumpărare a populaţiei şi-au spus cuvântul.

Dobânda-cheie va fi menţinută la 8%

Banca Naţională a României va menţine nivelul dobânzii de politică monetară la 8% pe an în cadrul şedinţei de astăzi, spun analiştii, pe fondul incertitudinilor privind politica fiscală şi a presiunilor inflaţioniste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite