Dobânda fixă, soluţie de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile momesc clienţii cu rate fixe pe toată perioada de creditare. Ca să liniştească clienţii bulversaţi de evoluţia cursului valutar şi de tensiunile din mediul financiar, instituţiile de credit pun accent pe finanţări în lei, cu rate fixe.

Împrumuturile cu dobândă fixă pe toată perioada de creditare se dovedesc atractive în contextul actual de pe piaţa bancară. Cu atât mai mult cu cât deprecierea leului i-a afectat pe românii care aveau credite în valută, iar turbulenţele de pe piaţa interbancară au ameninţat să scumpească ratele la creditele în lei, cu dobândă variabilă.

Avantajul principal al finanţărilor de acest tip îl reprezintă faptul că, încă de la bun început, clientul ştie cât trebuie să ramburseze în fiecare lună şi că suma rămâne aceeaşi pe toată perioada de creditare.

Deşi puţine instituţii de credit oferă în momentul de faţă acest tip de produs, este de aşteptat ca finanţările cu dobândă fixă să fie tot mai promovate în perioada următoare. De exemplu, BCR scoate în faţă, în perioada 27 octombrie – 31 decembrie,  Divers Extra BCR cu dobânda fixă pe toata perioada de creditare.

 La un credit de 5.000 lei, accesat pe o perioadă de zece ani, clientul va avea de rambursat o rată lunară de 97 de lei, iar în cazul unui împrumut de 50.000 lei, rata fixă va fi de 966 lei. Dobânda anuală efectivă este de 23,03%.

“Dobânda fixă şi rata lunară fixă pe toată perioada de creditare oferă o protecţie adecvată la eventualele fluctuaţii ale dobânzii pe tot parcursul creditului”, a declarat Sorin Mititelu, director executiv al Direcţiei Dezvoltare Afaceri şi Produse

Retail din cadrul BCR. Alte bănci care oferă credite cu dobândă fixă sunt BRD, Raiffeisen Bank, Volksbank şi Italo-Romena Bank, cu toate că în contract există o clauză prin care banca îşi rezervă dreptul de a modifica dobânda, în cazul unor schimbări semnificative pe piaţa monetară.

Rate fixe şi la creditele ipotecare

Şi instituţiile financiare nebancare (IFN) au inclus în ofertă astfel de produse. “Avantajele unui credit în lei cu rata fixă pe toata durata creditării sunt evidente, mai ales în contextul actual, în care instabilitatea cursului valutar şi variaţiile de dobândă i-au afectat direct pe unii beneficiari”, subliniază Daniel Boaje, CEO Cetelem.

Pe lângă creditele de nevoi personale, pe piaţă vor fi lansate şi împrumuturile ipotecare cu rată fixă. “Lansarea creditelor garantate cu ipotecă reprezinta un proiect în derulare, aflat acum în etapa finală, prin care sperăm să continuăm promovarea creditului responsabil, cu rate fixe”, spune Boaje.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite