Dobânda medie efectivă a creditelor de consum din România este de 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BNR a publicat noua structură a costului creditelor arătând diferenţa dintre valorile afişate de bănci şi cele reale Potrivit ultimelor date, băncile comerciale folosesc comisioanele

BNR a publicat noua structură a costului creditelor arătând diferenţa dintre valorile afişate de bănci şi cele reale

Potrivit ultimelor date, băncile comerciale folosesc comisioanele pentru a scumpi creditele de consum în lei, în medie, cu circa patru procente peste nivelul dobânzii nominale. Iar în cazul împrumuturilor în euro, diferenţa dintre dobânda afişată şi costul total perceput este de circa 2,5 puncte procentuale.

Creditele de consum acordate populaţiei au accelerat ritmul de creştere în prima lună a anului curent. Astfel, soldul total al împrumuturilor pentru consum s-a ridicat la circa 31,6 miliarde de lei, cu peste 4% mai mult decât în decembrie 2006. Mai mult, ritmul de creştere a creditelor este peste cel înregistrat în lunile din ultimul trimestru al anului trecut.

Totodată, luna ianuarie a confirmat reapariţia tendinţei de creditare în valută. După ce Banca Naţională a renunţat la impunerea unui prag maxim de acordare a împrumuturilor în valută, instituţiile de credit au reintrodus ofertele de finanţare în euro, astfel că, în decembrie 2006, ritmul anual de creştere a soldului creditelor de consum a revenit la tendinţa de dublare, evoluţie confirmată de prima lună din acest an. Iar atractivitatea creditelor în euro ţine de costul mai redus decât al finanţărilor în monedă naţională. Datele publicate de banca centrală arată faptul că, în cazul creditelor de consum acordate în euro pe o perioadă de până la cinci ani, dobânda medie nominală este de circa 10% pe an. Totuşi, dobânda anuală efectivă, ce cuprinde toate costurile asociate împrumutului, este de 12,60%. Spre deosebire, în cazul creditelor în lei, rata nominală este de aproape 15%, iar dobânda anuală efectivă se ridică la aproximativ 19%.

Băncile încurajează economisirea pe termene lungi

O situaţie similară este înregistrată şi din punctul de vedere al costurilor aferente împrumuturilor pentru locuinţe. Diversele comisioane impuse de băncile comerciale scumpesc creditele ipotecare cu circa două puncte procentuale peste nivelul dobânzii nominale, atât în cazul finanţărilor în lei, cât şi a celor în valută. Totodată, în prima lună din acest an, soldul creditelor pentru locuinţe s-a diminuat cu aproximativ două puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în decembrie 2006. Evoluţia este una normală pentru acestă perioadă a anului, ţinând cont că atât în ianuarie 2006, cât şi în prima lună din 2005, soldul finanţărilor ipotecare s-a diminuat.

Depozitele populaţiei s-au ridicat, în ianuarie 2007, la aproape 47 miliarde de lei, cu circa 36% mai mult decât în prima lună a anului trecut. În plus, ritmul de creştere a fost similar, atât pe componenta economiilor în lei, cât şi în valută. Iar ajustările dobânzilor la depozite indică faptul că băncile comerciale încearcă să atragă pe termene din ce în mai lungi resursele necesare activităţii de creditare. Astfel, numai dobânda medie pentru depozitele constituite pe un termen de peste şase luni s-a majorat peste nivelul înregistrat în decembrie 2006, spre deosebire de celelalte rate care au fost în scădere. Spre exemplu, pentru dobânda medie pentru depozitele în lei constituite pe un termen de 6-12 luni au urcat la 7,87% pe an (7,45% în decembrie 2006), în timp ce rata medie pentru depozitele în euro s-a majorat la 4,16%, fată de 2,93 la finele anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite