Dividendele nu mai contează în jocul din ringul bursier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascensiunea valorii de piaţă a societăţilor listate la BVB depăşeşte creşterea profiturilor acestora Plasarea banilor la Bursă pentru dividendele acordate de companiile listate nu mai

Ascensiunea valorii de piaţă a societăţilor listate la BVB depăşeşte creşterea profiturilor acestora

Plasarea banilor la Bursă pentru dividendele acordate de companiile listate nu mai este demult o strategie investiţională. Politica stabilă de dividend reprezintă un avantaj în plus pentru companii, însă criteriul dividend îşi reduce importanţa de la un an la altul.

Faptul că investitorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu au jucat nici în acest an "la dividend" s-a putut observa şi în evoluţia preţului în piaţă a acţiunilor înainte şi după data de înregistrare. Laurenţiu Roşoiu, consultant de investiţii, susţine că "dividendele nu influenţează cursul de piaţă al titlurilor. Este adevărat că, în apropierea datei de înregistrare, se ridică uşor piaţa, însă variaţia este direct proporţională cu valoarea dividendelor acordate".

Datele de înregistrare nu mai mişcă piaţa

Analiştii din piaţa de capital susţin că, în raport cu valoarea de piaţă a acţiunilor, dividendele au o valoare mică, ceea ce determină, de altfel, şi variaţia mică a pieţei în apropierea datelor de înregistrare. Spre exemplu, BRD Groupe Societe Generale (BRD) a aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor desfăşurată în aprilie, distribuirea de dividende în valoare totală de 75 milioane de euro pentru anul 2006 (valoarea dividenului brut acordat: 0,3672 lei/acţiune). Dividendele urmau să fie primite de către acţionarii înregistraţi în Registrul Acţionarilor la data de 4 mai. Suspendate trei şedinţe de la tranzacţionare pentru desfăşurarea AGA, acţiunile au revenit în ring în data de 23 aprilie pe o creştere de 3,56%, datorată în primul rând acumulărilor din piaţă. Astfel, dacă pe 23 aprilie acţiunile BRD au închis la preţul de 23,3000 lei/titlu, pe 4 mai, ultima dată de înregistrare, titlurile închideau la pragul de 23,0000 lei/acţiune. Nici data ex-dividend nu a adus o variaţie semnificativă a cotaţiilor în cazul BRD.

"Consider că se mai cumpără acţiunis pentru dividende, însă nu ca motiv principal. Politica stabila de dividend este, mai degrabă, un avantaj în plus pentru o societate, mai ales pentru investitorii instituţionali", ne-a explicat Paul Brendea, analist în cadrul PrimeTransaction.

2%, randament mediu al dividendelor

Din cele 59 de societăţi listate, în prezent la BVB, numai 20 au decis acordarea de dividende pentru exerciţiul financiar 2006. "Randamentul din dividende este nesemnificativ însă, o medie calculată folosind cotaţiile curente indicând un procent de doar 1,99%, câştig procentual din dividende", explică Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiză din cadrul Intercapital Invest.

Cel mai mare randament pe dividend brut, de 7,37%, a fost adus de dividendele acordate de Bermas Suceava (BRM). Următoarele poziţii au fost adjudecate în acest an de Alro Slatina (ALR), cu un randament al dividendului de 5,22%, Alumil Rom Industry (ALU), cu 4,86%, şi Aerostar Bacău (ARS), cu 4,48%. Comparativ cu randamentele oferite în 2006, când cel mai mare câştig, de 17,78%, a fost adus de dividendele acordate de Petrol Export Import (PEI), randamentele din acest an sunt vizibil în scădere. Iar aprecierea preţului de piaţă a acţiunilor explică această situaţie. "În ultimii ani, am asistat la creşterea semnificativă a cotaţiilor bursiere. Creşterea valorii de piaţă a societăţilor a depăşit, în cele mai multe cazuri, creşterea profiturilor acestora, fapt care se reflectă în aprecierea indicatorului PER. Cu alte cuvinte, creşterea bazei dividendelor a fost depăşită cu mult de creşterea cotaţiilor, ceea ce a dus la o scădere a randamentului dividendelor", explică Paul Brendea.

Nu puţine au fost situaţiile în care dividendul acordat de companiile listate la BVB a fost depăşit de creşterea în lei a cursului într-o singură zi. "De exemplu, SIF-urile au aprobat, în acest an, dividende cuprinse între 5 şi 7 bani, dar sunt foarte frecvente cazurile în care cotaţiile lor fluctuează cu 20-30 de bani într-o singură zi, ceea ce, practic, eclipsează total importanţa dividendului", subliniază analistul Prime Transaction.

În plus, Marian Lupu, director general adjunct al Estinvest Focşani, este de părere că "nu sunt cumpărate acţiuni exclusiv pentru dividende, cum se întâmplă pe alte pieţe, pentru că majoritatea societăţilor care dau dividende nu au o politică stabilă a acestora". Situaţia resimţită de piaţa autohtonă nu este însă una firească. Analiştii spun că, într-o piaţă normală, aşezată, politica de dividende trebuie să aibă o importanţă mult mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite