Dividendele nu mai sunt atractive pentru investitorii de pe piaţa de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucătorii de la BVB preferă să speculeze creşterea preţurilor la acţiuni decât să aştepte distribuirea anuală a profitului Până acum câţiva ani, anunţurile privind rezultatele

Jucătorii de la BVB preferă să speculeze creşterea preţurilor la acţiuni decât să aştepte distribuirea anuală a profitului

Până acum câţiva ani, anunţurile privind rezultatele companiilor listate provocau agitaţie în rândul investitorilor tentaţi de câştigurile imediate date de dividendele încasate. Dar aceasta se petrecea când dividendele puteau aduce chiar randamende de peste 50%. Acum media este mai puţin de 2%.

"Vremea randamentelor mari din dividende a trecut şi nu se va mai întoarce. Am intrat, din acest punct de vedere, în rândul pieţelor mature, unde randamentele nu depăşesc, în medie, 5%", spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. Analiştii de Intercapital au calculat că, anul trecut, sporul de performanţă pentru investitori, adus de dividendele plătite în 2006, a fost de numai 1,44%, faţă de 2,57% în 2005 şi 16% în 2004 (medii calculate pe toţi emitenţii BVB).

Investitorii par să se adapteze noilor condiţii. În anii trecuţi, creşteau preţurile în preajma AGA (adunarea generală a acţionarilor) de repartizarea profitului, cumpărătorii dorind să prindă dividendul. Acesta era suficient de tentant încât să justifice plata unui premium pe acţiune. Vânzătorii îşi făceau calculul că rentează să vândă, urmând ca, ulterior, după trecerea valului dividendelor, să cumpere din nou mai ieftin.

"Acum dividendele nu mai mişcă preţurile", spune Emil Ogică, directorul KTD Invest. Cauza este că acţiunile, cel puţin în cazul societăţilor lichide, sunt deja considerate supraevaluate, iar profiturile nu au ţinut pasul cu creştera cursurilor.

"Cred că variaţiile de preţ vor fi destul de mici în perioada anunţării dividendelor. Oricum, analizele vor fi de la caz la caz", spune Nicolae Gherguş, preşedintele Confident Invest. El crede că interesul pentru o acţiune va fi invers proporţional cu PER-ul înregistrat de acţiunea respectivă.

Tot mai puţine companii îşi împart profitul acţionarilor

Calculat ca raport dintre preţ şi profitul net pe acţiune, acest indicator poate fi interpretat ca perioada în care poate fi recuperată investiţia în acţiunea respectivă.

Problema e că mai puţin de o treime din cele 58 de companii listate la BVB au un PER sub 15, putând fi astfel considerate relativ ieftine. Iar o problemă şi mai mare este că că nu toate acţiunile ieftine dau şi dividende. De altfel, anul trecut, numai 18 din societăţile listate au acordat dividende (aferente anului 2005), faţă de 21 în 2005 sau 25 în 2004.

În fapt, discuţia se rezumă la dimensiunea pieţei bursiere româneşti. Investitorii de portofoliu nu au prea multe acţiuni-vedetă pe care să mizeze, ceea ce a dus, în mod natural, la "scumpirea" acestora. Aşa s-a ajuns la PER care trece şi de 200.

În acest moment, o acţiune foarte atractivă pentru jocul la dividend pare Transelectrica. Are un PER "rezonabil" (22) şi a anunţat un profit consistent.

"Nu trebuie uitat însă că, fiind o societate majoritar de stat, Transelectrica repartizează ca dividende jumătate din profitul distribuibil, iar mărimea acestuia ţine de acţionar, spune Nicolae Gherguş.

În plus, preţul actual de pe bursă poate încorpora deja aşteptările investitorilor privind câştigurile pe acţiune, astfel că practic s-ar putea să nu se mai înregistreze variaţii semnificative de preţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite