Dezvoltă piaţa muncii prin parteneriate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvoltă piaţa muncii prin parteneriate!
Dezvoltă piaţa muncii prin parteneriate!

Uniunea Europeană finanţează iniţiativele transnaţionale ce vizează progresul resurselor umane.Universităţile, asociaţiile şi organizaţiile pot primi sprijin pentru dezvoltarea de parteneriate la nivel european în vederea schimbului de experienţă.

Mai citeşte şi:

Activităţile realizate prin parteneriate transnaţionale în vederea dezvoltării pieţei muncii pot fi finanţate prin sprijin nerambursabil în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 6, Domeniul major de intervenţie 6.4 – „Iniţiative transnaţionale pentru o piaţă inclusivă a muncii“.

Beneficiari eligibili

Pentru proiectele ce vizează astfel de investiţii s-a stabilit o alocare financiară de 20 de milioane de euro (83,76 milioane de lei). În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depăşeşte alocarea financiară, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.

Fondurile europene pot fi solicitate de asociaţii, fundaţii, organizaţii patronale şi sindicale, universităţi, institute de cercetare în domeniul pieţei muncii şi furnizori de servicii specializate pentru stimularea forţei de muncă sau de formare profesională continuă.

De asemenea, solicitanţi eligibili sunt şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Solicitantul, organizaţie legal constituită în România, este direct responsabil pentru pregătirea şi managementul proiectului.

Sunt finanţate schimbul de informaţii, pregătire şi stagii de practică în instituţii relevante pe piaţa muncii, de experienţă şi bune practici. De asemenea, se acordă fonduri pentru stabilirea parteneriatelor la nivel european, pentru dezvoltarea şi implementare de noi metode pentru combaterea discriminării şi pentru organizarea şi participarea la grupuri de lucru, evenimente, seminarii şi conferinţe în domeniul resurselor umane.

Proiecte de cinci milioane de euro

Valoarea proiectului este de maximum cinci milioane de euro, dar nu poate coborî sub 500.000 de euro, cuprinzând cheltuieli eligibile şi neeligibile. Investiţia trebuie derulată pe o perioadă cuprinsă între şase luni şi trei ani. În ceea ce priveşte cofinanţarea, aportul beneficiarului, ea diferă în funcţie de statutul acestuia.

Astfel, dacă solicitantul finanţării este o persoană juridică cu scop patrimonial, acesta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar în cazul în care nu are scop patrimonial - doar 2%. Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cotă de 25% din valoarea eligibilă a proiectului. Cofinanţarea nu poate fi însă în natură.

Cheltuieli eligibile

În categoria costurilor eligibile se înscriu cheltuielile cu personalul (salarii, onorarii şi contribuţiile sociale aferente), cele cu cazarea, transportul şi diurna şi cele de închiriere.

De asemenea, sunt acoperite din fonduri europene cheltuielile aferente managementului de proiect, taxele (de certificare a competenţelor, de evaluare a programelor de formare, eliberare a certificatelor de calificare, de autorizare a centrelor de evaluare), cheltuieli financiare, juridice şi generale de administraţie.

Etape

Partenerii se pot implica în pregătirea, implementarea şi finanţarea proiectului. Astfel, proiectul poate fi elaborat în parteneriat, iar implementarea se face prin implicarea fiecărui partener într-o anumită activitate. Partenerul poate asigura cofinanţarea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite