Descoperire de cont pentru societăţile comerciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observând succesul pe care l-a avut descoperitul de cont în rândurile persoanelor fizice (angajaţi ai firmelor), băncile comerciale au început să acorde această facilitate de finanţare

Observând succesul pe care l-a avut descoperitul de cont în rândurile persoanelor fizice (angajaţi ai firmelor), băncile comerciale au început să acorde această facilitate de finanţare şi societăţilor comerciale. Overdraftul (descoperirea de cont) constă în acordarea unei sume de câteva ori mai mari decât veniturile beneficiarului; în cazul firmelor, plafonul este stabilit în funcţie de cifra de afaceri.

Solicitanţi eligibili pot fi societăţile cu cifra de afaceri pe ultimul an de activitate cuprinsă între 1 şi 5 milioane de euro - echivalent în lei, indiferent de numărul de angajaţi.

Acest credit acoperă nevoia permanentă sau recurentă generată de ciclul de exploatare a afacerii. Facilitatea poate fi acordată şi pentru emiterea de scrisori de garanţie bancară.

Perioada maximă de acordare este de 12 luni, cu posibilitatea de reînnoire pentru încă 12 luni. Plafonul aprobat poate fi de maximum 30% din cifra de afaceri de la ultimul bilanţ contabil. Dobânda se calculează prin acumulare zilnică pentru facilităţi cu utilizare cash. De regulă, se utilizează contul curent pentru înregistrarea soldului debitor. De asemenea, se realizează compensarea permanentă între încasări şi soldul debitor.

Exemplu de utilizare

n Pentru dotarea angajaţilor cu telefoane mobile (în reţea), a devenit necesară împrumutarea firmei, însă accesarea unui credit clasic durează ceva mai mult;

n Reprezentanţii companiei - a cărei cifră de afaceri anuală ajunge la două milioane euro - se prezintă la ofiţerul de credite al băncii finanţatoare cu documentaţia necesară şi solicită un overdraft;

n Descoperitul de cont poate fi, în acest caz, de 60 milioane de euro, iar suma rămasă după cumpărarea telefoanelor va sta în continuare la dispoziţia societăţii.

Avantajul descoperitului de cont constă în accesul permanent la sume pe care, în cazul altor tipuri de creditare, ar fi mult mai dificil pentru beneficiar să le obţină. În plus, rambursarea poate să nu fie periodică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite