Derivatele pe BET-FI, atractive şi pentru speculatorii de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volatilitatea ridicată a indicelui, dar şi marja stabilită vor asigura lichiditatea. La două săptămâni de la lansarea, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a primului contract derivat cu

Volatilitatea ridicată a indicelui, dar şi marja stabilită vor asigura lichiditatea.

La două săptămâni de la lansarea, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a primului contract derivat cu suport un indice (BET), astăzi intră la tranzacţionare contractul la termen pe indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF). Analiştii se aşteaptă însă ca noul produs să fie mult mai bine primit de către investitori.

Dacă derivatele pe indicele celor mai lichide companii listate reprezintă, în primul rând, în condiţii normale de piaţă, un punct de atracţie pentru fondurile de investiţii, contractele pe BET-FI ar putea fi mult mai atrăgătoare pentru speculatori.

Din cele zece şedinţe bursiere de existenţă, derivatele pe indicele BET au făcut obiectul a numai 20 de tranzacţii. "În cazul contractelor pe indicele BET-FI, mă aştept la o lichiditate mult mai mare, deşi volumele nu vor fi semnificative chiar din primele şedinţe", consideră Adrian Lupşan, analist în cadrul Intercapital. La rândul său, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, apreciază că volatilitatea şi lichiditatea vor fi principalele atuuri ale noului produs.

Absenţa market-makerilor, principala problemă a pieţei

"În plus, există deja o cultură investiţională, formată la Bursa din Sibiu, ceea ce va face mult mai uşoară asimilarea derivatelor la BVB", subliniază Bărbulescu.

Absenţa market-makerilor, care ar asigura posibilitatea închiderii rapide a unei poziţii, rămâne, însă, în continuare, impedimentul principal pe piaţa românească pentru marii investitori. Migrarea investitorilor de la Sibiu la Bucureşti face parte, pe termen lung, dintr-un scenariu rezonabil. Într-o primă etapă, însă, "este dificil ca din investitorii în derivatele pe titluri SIF să treacă pe un indice, pentru că este mult mai greu de urmărit evoluţia acestuia, comparativ cu fiecare evoluţie în parte", explică Adrian Lupşan.

Fără comisioane BVB până la sfârşitul anului

Bursa de Valori Bucureşti nu va percepe comision de tranzacţionare până la sfârşitul anului, în timp ce Casa de Compensare, prin intermediul căreia se realizează decontarea, va percepe o taxă de 35 de bani pe contract.
"Marja de 600 lei/contract este mai atractivă faţă de cea stabilită în cazul derivatelor pe BET (1200 lei/contract)", adaugă Adrian Bărbulescu. Contractul la termen pe indicele BET-FI va avea, la fel ca şi derivatul pe BET, patru scadenţe (decembrie, martie, iunie şi septembrie), iar data scadenţei este a treia zi de vineri din luna de scadenţă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite