Derby între Alpha Bank şi Banca Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două bănci îşi dispută poziţia a patra în clasamentul instituţiilor de credit Dacă primele trei locuri în clasamentul băncilor din România par "bătute în cuie" pentru

Cele două bănci îşi dispută poziţia a patra în clasamentul instituţiilor de credit

Dacă primele trei locuri în clasamentul băncilor din România par "bătute în cuie" pentru următorii câţiva ani, lupta pentru următoarele poziţii este din ce în ce mai strânsă. Patru instituţii de credit au fiecare între 5% şi 6% din totalul activelor bancare. În doar trei luni, Alpha Bank a venit puternic din urmă, de pe poziţia a şaptea până în apropierea podiumului.

În ceea ce priveşte activele sistemului bancar, trimestrul al treilea a adus surprize în ierarhia primilor cinci clasaţi. Dacă în mijlocul acestui an Alpha Bank ocupa abia poziţia a şaptea în clasament, trei luni mai târziu instituţia de credit a reuşit performanţa de a urca pe locul al patrulea.

La sfârşitul lunii septembrie, Alpha Bank deţinea 5,85% din activele sistemului bancar românesc, fiind urmată la mică distanţa de Banca Transilvania, cu o cotă de piaţă de 5,38%. Banca grecească se află în urcare puternică faţă de mijlocul anului, câştigând aproape un punct procentual. Şi activele Băncii Transilvania au crescut faţă de luna iunie, ajungând la 11,4 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai puţin decât cele ale
Alpha Bank.

Dacă în ceea ce priveşte podiumul bancar autohton lucrurile sunt evidente, cu trei bănci care şi-au consolidat poziţiile, în eşalonul doi competiţia este tot mai acerbă. Patru instituţii de credit deţin cote de piaţă foarte apropiate, concurând practic umăr la umăr.

Locurile în clasament ocupate de Alpha Bank şi Banca Transilvania sunt ameninţate de Unicredit şi Bancpost, care deţin fiecare ponderi de peste 5% din totalul activelor bancare.

Podiumul a rămas acelaşi, cu Banca Comercială Română în calitate de lider, BRD pe poziţia secundă şi Raiffeisen Bank pe locul trei.

Creditarea rămâne miza concurenţei

În luna septembrie, primele cinci bănci din sistem au concentrat aproape 60% din totalul creditelor acordate la nivel de sistem, în uşoară scădere faţă de mijlocul anului. Chiar dacă ierarhia primelor trei clasate a rămas aceeaşi, intensificarea forţelor concurenţiale a condus treptat la reconfigurarea clasamentului băncilor de talie mică şi mijlocie.

La egalitate, cu peste 7,6 miliarde lei acordate sub formă de credit, Banca Transilvania şi Alpha Bank deţin, fiecare, o cotă de 6% din piaţă. Rober Rekkers, director general al Băncii Transilvania, este de părere că "rezultatele financiare ale băncii înseamnă aproape atingerea obiectivelor anuale cu trei luni înainte de sfârşitul acestuia.

Ţintele de profit şi nivel de activitate pentru anul în curs vor fi depăşite substanţial, susţinând în continuare investiţiile şi dezvoltarea băncii." Deşi asemănătoare în ceea ce priveşte performanţele activităţii de creditare, profiturile înregistrate de către cele două bănci relevă orientările diferite ale acestora. Cu profituri nete de 133,5 milioane lei, Banca Transilvania îşi consolidează pozitia pe piaţă, generând aproximativ 7% din profiturile sistemului bancar.

Cele 69 milioane lei, la cât se ridicau profiturile Alpha Bank în septembrie, o recomandă drept o bancă orientată mai degrabă spre câştigarea unei cote de piaţă cât mai mari, în detrimentul profitului. În ceea ce priveşte profiturile, Alpha Bank se află la egalitate cu Casa de Economii şi Consemnaţiuni, care a obţinut tot 69 milioane de lei în septembrie.

Asta, în condiţiile în care CEC deţine cea mai extinsă infrastructură bancară (1.400 de unităţi), în timp ce reţeaua Alpha Bank număra 96 de unităţi la finele trimestrului III.

Băncile mici îşi fac loc pe piaţă

Deşi profiturile generate la sfârşitul trimestrului al treilea au fost de 1,88 miliarde lei, profitabiliatea la nivel de sistem a scăzut faţă de jumătatea anului. În plus, concurenţa dintre instituţiile de credit s-a intensificat, odată cu intrarea pe piaţă a unor noi competitori şi concentrarea eforturilor băncilor de talie mai mică spre câştigarea unei cote cât mai mari.

Cota de piaţă reunită a instituţiilor de talie mijlocie a scăzut, în perioada septembrie 2006-septembrie 2007, faţă de perioada similară a anului precedent, ajungând la aproape 28%. Aceeaşi tendinţă s-a înregistrat şi în cazul băncilor mici, care deţineau 7% din piaţă în trimestrul al treilea al acestui an.

Noi instituţii bancare avizate de BNR

Până în prezent, Banca Naţională a primit 104 de notificări privind prestarea de servicii financiare în mod direct. Din acestea, 98 aparţin unor instituţii de credit, două unor instituţii financiare, în timp ce restul de patru notificări au venit din partea unor instituţii emitente de monedă electronică. Acestora li se adaugă şi înaintarea depusă de către Banca Transilvania, în vederea deschiderii unei sucursale în Cipru.

Momentan, nu mai puţin de 41 de bănci îşi desfăşoară activitatea pe piaţa autohtonă. Având în vedere numărul mare de notificări, precum şi atractivitatea sistemului bancar român, numărul instituţiilor de credit este aşteptat să crească semnificativ în următorii ani. Pe o piaţă atât de eterogenă, efectele intensificării concurenţei nu pot fi decât benefice şi pot fi traduse în termenii unor oferte bancare mai avantajoase.




Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite