Depozitele în euro, mai atractive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul unui leu tot mai slab, românii preferă să-şi ţină economiile în moneda unică. Ritmul de creştere al depozitelor la termen în euro îl depăşeşte pe cel al economiilor în lei. Şi asta pentru că deprecierea cursului aduce un randament suplimentar.

Chiar dacă dobânzile oferite de bănci la depozitele la termen în euro sunt cu până la peste şase puncte procentuale mai mici decât cele la lei, mulţi români au mizat pe faptul că o eventuală depreciere a cursului de schimb le-ar putea aduce un câştig mai mare.

Astfel se facă că, în ultimele patru luni, ritmul lunar de creştere al economiilor în moneda unică l-a depăşit cu câteva procente pe cel la lei.

În octombrie, depozitele la termen ale populaţiei au crescut cu 4,27% faţă de luna anterioară, până la 5,68 miliarde de euro (echivalentul a 24,4 miliarde de lei).

În acelaşi timp, economiile în monedă naţională au marcat un avans de doar 1,53%, până la 41,3 miliarde de lei (9,61 miliarde de euro). În ceea ce priveşte avansul anual al depozitelor la termen, ambele componente au înregistrat creşteri de 60,8%.

Deprecierea aduce un câştig în plus

Cine şi-ar fi constituit în iulie un depozit pe trei luni în valoare de 1.263,81 lei (echivalentul a 300 de euro), în octombrie, ar fi obţinut 1.295,09 lei. Calculul a fost făcut la o dobândă medie de 9,9% pe an, potrivit datelor de pe portalul financiar Conso.ro.

În schimb, cine ar fi optat pentru un depozit în valoare de 300 de euro obţinea la scadenţă 302,85 euro (la o dobândă medie de 3,8% pe an). Ţinând cont de deprecierea cursului de schimb, cu 2%, până la un nivel de 4,2955 lei/euro, suma este echivalentă cu 1.301 lei.

Cu cât sumele economisite sunt mai mari, cu atât ecartul dintre randamentele celor două tipuri de depozite este mai mare. În contextul în care tot mai mulţi analişti se aşteaptă ca euro să ajungă la 4,5 lei, chiar 4,6 lei, economiile în monedă unică se vor dovedi în continuare o afacere mai bună. Şi asta în ciuda dobânzilor în scădere.

Dobânzi în stagnare

După mai multe luni în care dobânzile la economii „şi-au dat drumul pe topogan", acestea au stagnat în această lună. Depozitele în lei au ajuns să fie bonificate cu o medie de 8,5% pe an în octombrie, faţă de 12,3% pe an în a două lună din 2009, potrivit Conso.ro.

La euro, scăderea a fost un pic mai temperată, dobânzile coborând de la o medie de 5,15% pe an în februarie, la 3,2% la finele lunii octombrie. În prezent, dobânzile medii se menţin la acelaşi nivel înregistrat la finele lunii octombrie.

Dobânzi reale pozitive

Având în vedere că nivelul ratei inflaţiei a atins 4,3% în luna octombrie, dobânzile medii de 8,8% oferite de bănci la depozite sunt real pozitive. În anii precedenţi, dobânzile de-abia reuşeau să acopere o parte din creşterea preţurilor de consum.

Unităţile bancare vor fi închise de 1 Decembrie

Unităţile bancare funcţionează normal astăzi, dar majoritatea vor fi închise mâine, de 1 Decembrie, excepţie făcând doar cele amplasate în centrele comerciale. Astfel, toate unităţile CEC Bank, OTP Bank, Piraeus Bank şi Banca Românească vor avea program normal astăzi, dar vor fi închise de Ziua Naţională a României.

Pe de altă parte, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac Bank şi Credit Europe Bank au stabilit că majoritatea unităţilor bancare vor fi închise mâine, cu excepţia unora situate în centrele comerciale. În cazul BRD, agenţiile situate în incinta centrelor comerciale (Carrefour, Auchan, Cora, Kaufland), cele din malluri şi agenţiile Henri Coandă (Visa Tax) şi Giarmata (aeroportul Timişoara) vor lucra conform programului normal.

Vor funcţiona însă unităţile Raiffeisen Bank din cadrul hipermarketurilor şi mallurilor, respectiv cele din Selgros, Colentina din Carrefour, Vergului (Bucureşti) şi Grigorescu (Cluj), Liberty Center şi Era (Iaşi) etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite