Depozitele, în topul plasamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile de peste 10% practicate de instituţiile bancare pentru economiile în moneda naţională reprezintă un câştig sigur pentru investitori. Scăderile bursiere par să nu se mai sfârşească, iar leul îşi continuă deprecierea. Depozitele în moneda naţională se dovedesc, astfel, cele mai bune investiţii. 

Efectele crizei financiare din SUA devin tot mai vizibile pe pieţele europene. În România, cele mai afectate de turbulenţele internaţionale au fost, de la declanşarea crizei, piaţa de capital şi cursul de schimb. În astfel de momente, este firesc să ne întrebăm ce tip de plasament s-ar mai putea dovedi profitabil.

Dobânzile la lei, atractive

În goana după lichidităţi, băncile au umflat dobânzile la depozite atât la lei, cât şi la valută. În momentul de faţă, dobânda medie practicată de bănci la economiile în lei, constituite pe un an, este de 9,85%, potrivit societăţii de consultanţă KTD Invest.

“Cea mai bună opţiune este, în momentul actual, depozitul bancar în lei. În prezent, la acest nivel al cursului de schimb, consider că este cea mai bună alegere”, spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. În ceea ce priveşte depozitele în valută, momentul actual nu este totuşi unul prielnic având în vedere că atât euro, cât şi dolarul au ajuns la cote foarte înalte în raport cu moneda naţională.

“Eu văd leul apreciindu-se pe termen mediu. Consider că nu este profitabil să cumperi acum un euro la aproape 4 lei pentru a economisi în moneda europeană”, a adăugat economistul-şef al BCR.

Totuşi, atunci când decidem să ne plasăm economiile în depozite bancare este bine să avem în vedere şi nivelul inflaţiei aşteptat la scadenţă. Mai exact, dacă dobânda oferită de bancă depăşeşte nivelul de creştere a preţurilor.

Investiţia la bursă, o alternativă

În condiţiile în care cotaţiile bursiere au înregistrat corecţii severe în ultima perioadă, ajungând la niveluri mai mult decât accesibile, investiţia pe piaţa de capital s-ar putea dovedi şi ea una rentabilă.

“Este un moment bun de cumpărare pe piaţa de capital, cu riscul de a mai asista la corecţii, însă este foarte greu să intri exact pe un minimum şi să vinzi pe un maximum”, explică analistul financiar Radu Limpede. Numai de la începutul anului bursier, cele mai lichide acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au pierdut, în medie, 57,9%. Pe piaţa de capital însă, sunt de “speculat” zilele de corecţii severe.

”Pentru a intra în piaţă este nevoie de lichidităţi disponibile imediat”, atrage atenţia Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction. În plus, câştigurile din plasamente bursiere nu sunt de aşteptat pe termen scurt.

“Bursa depinde încă de ceea ce se întâmplă pe pieţele externe. Lucrurile nu sunt încă destul de clare. Va urma o perioadă de volatilitate ridicată”, subliniază Lucian Anghel.

Imobiliarul, prea riscant

Şi obligaţiunile rămân o alternativă profitabilă pe termen lung, deşi nu sunt foarte accesibile investitorilor persoane fizice.

În cazul obligaţiunilor municipale, dobânzile anuale, care au depăşit 10%, au principalul avantaj al neimpozitării. Un risc minim pentru plasamente prezintă şi titlurile de stat, tranzacţionate din acest an la BVB.  Practic, oferta de investiţii este destul de variată, însă depinde de atitudinea investitorului faţă de risc, atrag atenţia analiştii.

“Este posibil ca piaţa imobiliară să aibă un risc mai mare, ţinând cont că sunt estimate scăderi”, consideră Paul Brendea.
Pentru a evita riscul unei pierderi totale, nu este bine să îţi plasezi toţi banii în acelaşi instrument financiar.

image

Oferta de investiţii este destul de variată pe piaţa românească, dar depinde foarte mult de atitudinea investitorului faţă de risc

image


Paul Brendea,
analist financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite