Depozitarul Central dezvoltă noi facilităţi ale sistemului de compensare-decontare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a aprobat demararea unui program-pilot, destinat emitenţilor internaţionali ale căror instrumente financiare urmează să fie tranzacţionate

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a aprobat demararea unui program-pilot, destinat emitenţilor internaţionali ale căror instrumente financiare urmează să fie tranzacţionate pe piaţa de capital românească.

Programul îşi propune să faciliteze tranzacţionarea instrumentelor financiare în paralel, pe mai multe pieţe reglementate din ţări diferite, Depozitarul Central având rolul de a deconta tranzacţiile bursiere încheiate pe piaţa locală.

În cadrul programului-pilot, va fi implementat un sistem de împrumut de instrumente financiare, precum şi un nou mecanism de compensare-decontare a tranzacţiilor, a cărui caracteristică principală constă în eliminarea etapei de prevalidare a existenţei instrumentelor financiare în contul vânzatorului, la momentul încheierii tranzacţiei.

Totodată, în scopul stimulării participării emitenţilor străini pe piaţa de capital autohtonă, programul-pilot va permite împrumutul direct de instrumente financiare, acesta fiind destinat investitorilor care au iniţiat tranzactii de vânzare şi care, la data decontarii acetora, nu dispun de suficiente instrumente financiare pentru finalizarea decontării.

Intermediarii din România vor avea la dispoziţie un sistem nou de organizare a conturilor de instrumente financiare. Mai exact, aceştia vor putea gestiona atât conturi individuale, cum se întâmplă în prezent, cât şi conturi globale, intenţia fiind ca, în termen de un an, pe baza unor evaluari, sistemul de conturi globale să fie generalizat la nivelul tuturor participanţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite