Depozit la termen sau cont de economii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contul de economii concurează depozitele prin dobânzi atractive, dar şi prin flexibilitatea de a retrage banii oricând, fără a pierde dobânda acumulată. În unele cazuri, randamentul la contul de economii în lei îl depăşeşte pe cel al unui depozit şi ajunge, în funcţie de suma economisită, până la 10% pe an.

Chiar dacă depozitele au avut întotdeauna dobânzi mai mari, constituind o resursă pe termen sigur pentru bancă, conturile de economii au avut întotdeuna flexibilitatea de a retrage suma oricând, fără a pierde bonificaţia. Iar când valul de ajustări ale dobânzilor nu a prins conturile de economii aşa cum s-a întâmplat în cazul depozitelor, produsul devine unul şi mai atractiv. Mai exact, conturile de economii nu au suferit o ajustare atât de bruscă a randamentelor comparativ cu economiile la termen.

Dobânzi de până la 10%

În prezent, vârful dobânzilor pentru depozite în lei ajunge la 11% pe an, în timp ce conturile de economii sunt remunerate şi ele, în funcţie de suma depusă, cu dobânzi de până la 10% pe an. Totuşi, având în vedere că în cazul conturilor dobânda este capitalizată lunar (virată în cont şi integrată în principal, aplicându-se în următoarea lună dobânda), câştigul poate fi chiar mai mare decât la depozit.

De exemplu, pentru economii de 4.000 de lei constituite într-un depozit la termen pe o perioadă de şase luni, cu dobândă de 10,5% pe an, câştigul va fi, la scadenţă, de 210 lei. Dacă aceeaşi sumă este depusă într-un cont de economii, la aceeaşi bancă, ce oferă o bonificaţie de 9,5% pe an, randamentul anualizat la şase luni va fi de 9,92%, adică 194 de lei. O diferenţă mică, de doar 16 lei.

Dacă după trei luni suma este retrasă din depozit, câştigul este nul, ba chiar s-ar putea plăti un comision. În cazul contului de economii, după trei luni se acumulează o dobândă de 95,75 lei. Situaţia este similară şi în cazul produselor în valută.

În plus, în anii precedenţi, câştigul din depozite era impozitat. Anul acesta, impozitul a fost eliminat, iar prevederea se va menţine şi în 2010. Când se va reveni la impozitarea randamentelor din depozite, contul de economii va deveni şi mai atractiv. Important este ca dobânzile să rămână şi ele la un nivel competititv.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite