Denigrarea băncilor se lasă cu dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii au început în acest sens discuţiile cu BNR şi cu Ministerul Justiţiei. Zvonurile nefondate cu privire la falimentul unei bănci sau cele lansate în perspectiva unor fuziuni sau preluări ar putea fi pedepsite.  

Asociaţia Română a Băncilor(ARB) vrea să ia măsuri pentru a-i pedepsi pe cei care se lansează în afirmaţii calomnioase în măsură să denigreze imaginea instituţiilor de credit.

Banca Naţională a României susţine această iniţiativă, guvernatorul Mugur Isărescu afirmând chiar la începutul săptămânii că dacă se dovedeşte că au existat bancheri care au raspândit astfel de zvonuri, se va merge chiar şi până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a respectivelor bănci.

„Am discutat cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, care a spus că ar trebui să gasim o soluţie de introducere, în Codul penal, a faptei de denigrare a unei instituţii de credit. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi,  a avut aceeaşi atitudine. Intenţionăm să contactăm şi Ministerul Internelor, pentru a găsi soluţii de punere în aplicare a aceastei iniţiative“, spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB.

Sistemele bancare trebuie protejate

Gheţea a ţinut să sublinieze faptul că deşi sistemul bancar românesc este solid, astfel de situaţii trebuie evitate. «Necesitatea unei incriminări este cu atât mai puternică atunci când vorbim că zvonurile au urmărit un rău intenţionat, că s-a dorit slăbirea unor bănci, chiar în perspectiva unor preluări sau unor fuziuni. Vom încerca să definim exact când anume atitudinea unei persoane fizice sau juridice constituie o denigrare la adresa unei bănci », a mai precizat Gheţea.

Pasibil de pedeapsă poate fi, de exemplu, cineva care transmite în scris sau pe bloguri zvonuri false referitoare la faptul că o anumită bancă nu mai dispune de lichidităţi, practic, că a intrat în incapacitate de plată. Astfel de ştiri au circulat şi în ţara noastră ultima perioadă, iar băncile vizate au început deja investigaţiile. Este bine de ştiut că dacă o instituţie de credit dă faliment, cei care s-au împrumutat nu vor scăpa de rambursarea creditului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite