Deficitul extern ameninţă economia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda acestui dezechilibru, analiştii BRD consideră că fluxurile de capital străin vor continua să susţină aprecierea monedei naţionale. Dacă exporturile vor continua să avanseze

În ciuda acestui dezechilibru, analiştii BRD consideră că fluxurile de capital străin vor continua să susţină aprecierea monedei naţionale.

Dacă exporturile vor continua să avanseze anual cu 15%, iar importurile să crească cu 20%, atunci deficitul de cont curent ar putea depăşi 18% din produsul intern brut până în 2010. Estimarea aparţine analiştilor BRD - Groupe Societe Generale care se aşteaptă şi ca rata inflaţiei să depăşească 6% la finele acestui an, mult peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR).

Prognoza realizată de analiştii BRD-Groupe Societe Generale indică un nivel al deficitului de cont curent de 14,1% din PIB în 2007, 15,6% din PIB în 2008, 17% din PIB în 2009 şi un maxim de 18,8% în 2010. Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, a explicat că analiza băncii a avut în vedere un ritm de creştere al exporturilor de 15%, respectiv de 20% al importurilor. Totodată, prognozele BRD - Groupe SG ţin cont de faptul că următorii doi ani reprezintă o nouă perioadă electorală, iar atingerea obiectivelor economice fiind îngreunată.

Curs de schimb de 3 lei/euro până în 2010

În ciuda adâncirii deficitului de cont curent, Florian Libocor anticipează continuarea trendului de apreciere a monedei naţionale. Iar în perioada 2008 - 2010, investiţiile străine directe vor reprezenta mai puţin de jumătate din finanţarea soldului negativ al contului curent. Pe de altă parte, fluxurile de capital vor continua să asigure o parte din finanţarea deficitului extern, susţinând simultan şi aprecierea monedei naţionale.

Aprecierea prin fluxurile de capital va avea ca suport anticipaţia pieţei privind convergenţa economiei româneşti la cea europeană. Iar în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, Libocor consideră că noul motor de creştere va fi reprezentat de proiectele "greenfield" (începute de la zero). Analiştii BRD au în vedere un nivel al investiţiilor străine directe de 6,5 miliarde euro în acest an, 7 miliarde euro în 2008 şi 2009 şi 9 miliarde euro în 2010.

Astfel, chiar şi pe termen scurt, nivelul de curs estimat pentru sfârşitul anului curent este de 3,2 lei/euro. De asemenea, economistul-şef al BRD vede un curs 3,15 lei/euro la finele anului viitor şi de 3,10 lei/euro în 2009. Totodată, Libocor nu exclude nici atingerea unui raport de 3 lei/euro, chiar mai devreme de 2010.

Derapajul inflaţiei este conjunctural

Analiştii BRD se aşteaptă la o creştere economică în acest an de 4,9%. Motivul încetinirii ritmului PIB ţine de evoluţia agriculturii, care ar putea înregistra o scădere chiar de 20% în 2007. Totodată, impozitele directe ar putea fi mai mici cu un procent faţă de anul trecut. Scăderea valorii taxelor era aşteptată odată cu introducerea cotei unice de impozitare.

Totuşi, s-a produs după momentul aderării ţării la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, creşterea PIB este anticipată să se ridice la 6,1% în 2008, urmând să fie de 6,5% în 2009. Iar pentru 2010, ritmul PIB este prognozat la 5,9%.

Totodată, rata inflaţiei ar putea urca, la finele acestui an, la puţin peste 6%. Asta chiar dacă dobânda de politică monetară ar fi de 8% până la finele anului, a declarat Libocor. Prognoza analiştilor BRD privind inflaţia din acest an indică o cifră de 6,2%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit de BNR. Potrivit lui Libocor, deşi ţinta pentru acest an este ratată, BNR va trebui să reacţioneze, întrucât presiunile inflaţioniste vor persista, iar mecanismul de transmisie al unei astfel de măsuri se întinde pe şase luni.

Pentru anul viitor, prognoza BRD indică o rată a inflaţiei de 4,7%, apropiată de limita superioară a bandei de variaţie stabilită de banca centrală (3,8% plus un punct procentual). Totodată, analiştii prognozează o inflaţie de 4,2% în 2009 şi de 3,5% în 2010. Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în creştere inflaţia de la sfârşitul acestui an, de la 4,2% la 4,5%, în prognoza preliminară de toamnă.

>> Noul motor de creştere al investiţiilor străine directe va fi reprezentat de proiectele începute de la zero
Florian Libocor
economist-şef BRD

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite