Declin peste media pieţei în sectorul financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele BET-FI s-a depreciat vineri cu peste 6%, în timp ce întreaga piaţă a pierdut 3,35%. Deşi a debutat pe plus, bilanţul ultimei şedinţe bursiere semnalează noi scăderi semnificative. Volatilitatea ridicată a cotaţiilor a marcat piaţa românească.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 3,35% într-o şedinţă dominată de ordine de vânzare. Acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) au căzut, în medie, cu 6,38%. Tot în sectorul financiar, titlurile Erste Bank (EBS) au urmat trendul puternic descendent de la Viena şi s-au prăbuşit cu aproape 15%. În schimb, marile burse europene au înregistrat creşteri substanţiale la final de săptămână. Indicele FTSE (Londra) a urcat cu 5,22%, indicele DAX (Frankfurt) a câştigat 3,43%, iar indicele CAC 40 (Paris) a crescut cu 4,68% faţă de sesiunea precedentă.

Majorarea la SIF3, anulată

Titlurile SIF Transilvania au fost suspendate de la tranzacţionare pentru a informa investitorii depre decizia Curţii de Apel Braşov, care a dat câştig de cauză administratorului firmei Cocor Bucureşti, Daniel Stoica. Acesta a solicitat în instanţă anularea unei decizii AGA de majorare a capitalului social al SIF Transilvania. Atât Stoica, cât şi firma Cocor sunt acţionari ai societăţii de investiţii financiare.

“Decizia Curţii de Apel ,prin care s-a anulat majorarea de capital de la SIF Transilvania, a transmis un sentiment de neîncredere investitorilor, care s-a suprapus peste o stare de pesimism deja prezentă în piaţă. De aici au rezultat scăderile de pe celelalte SIF-uri, însoţite şi de volume reduse de tranzacţionare”, a declarat pentru Mediafax, Adrian Tod, director de operaţiuni al Rombell Securities.

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, a anunţat că decizia instanţei din Braşov va fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut SIF Transilvania să întocmească de urgenţă un raport în care să informeze investitorii cu privire la consecinţele pe care le-ar putea implica anularea definitivă şi irevocabilă a majorării capitalului decisă anul trecut.

Cele mai afectate în şedinţa de vineri au fost titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au închis în scădere cu 11,25%, la 0,7100 lei/acţiune.

Scăderi de 5,3% în sectorul energetic

Ultimele schimburi cu titlurile companiilor din sectorul energetic au fost realizate, vineri, la cotaţii, în medie, cu 5,3% sub cele din sesiunea anterioară. Titlurile Petrom (SNP) au închis la cotaţia de 0,2010 lei/acţiune, în scădere cu 8,6%, pe un rulaj de 3,7 milioane lei. Preţul titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) a coborât cu 4,13%, la 0,0302 lei/acţiune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite