De ce se scumpesc asigurările RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Asigurătorii pun majorarea tarifelor la poliţele auto pe seama creşterii răspunderii pentru despăgubiri şi a preţului pieselor. Service-urile spun că scumpirile sunt abuzive. Preţurile la asigurările de răspundere civilă auto au crescut semnificativ în ultimii ani, acestea situându-se, în prezent, între 270 şi 1.000 de lei pentru şoferii fără daune.

Dacă în anii trecuţi plăteam mai puţin de 100 de lei pentru o poliţă de răspundere civilă auto (RCA) valabilă 12 luni, acum, cu greu mai găsim societăţi dispuse să ne asigure pe mai puţin de 300 de lei.

Într-adevăr, preţul contează foarte mult de tipul de maşină pe care o conducem, dar şi de numărul daunelor produse în ultimul an. De asemenea, tariful este dat şi de vârsta şoferului şi de riscul de daună asociat zonei în care îşi are acesta domiciliu.

Despăgubirile umflă preţurile

Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România, spune că majorarea tarifelor la RCA este determinată şi de creşterea semnificativă a răspunderii pentru despăgubiri pe care asigurătorii o acoperă.

El a menţionat că valoarea răspunderii pentru despăgubiri materiale a crescut de aproape şapte ori în ultimii cinci ani, până la 500.000 de euro, iar pentru vătămări corporale - de peste 20 de ori, până la 2,5 milioane de euro. În plus, scumpirea poliţelor RCA este pusă pe seama majorării preţurilor cu piesele auto şi cu manopera, a frecvenţei accidentelor şi a modificării structurale a parcului auto naţional.

„În urmă cu 10-15 ani, parcul naţional era dominat de vehiculele produse de Automobile Dacia Piteşti. În prezent, structura s-a schimbat şi ca număr şi ca valoare, care au crescut de două-trei ori", a explicat Constantinescu.

De cealaltă parte, reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) susţin că tarifele la RCA au crescut abuziv, fără a garanta calitatea serviciilor. „Avem o mare problemă: cu complicitatea CSA şi, indirect, a statului român, firmele de asigurări te obligă să plăteşti o asigurare RCA care devine an de an din ce în ce mai scumpă, dar nu garantează calitatea serviciilor", a declarat recent Cristian Muntean, directorul ASSAI.

În replică, reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a precizat că tarifele sunt stabilite exclusiv de către asigurători, în baza liberei concurenţe, şi notificate ulterior Comisiei. Muntean a adăugat că preţurile la asigurările RCA au crescut cu peste 400% în ultimii ani, asigurătorii obţinând profituri uriaşe din această activitate.

În 2008, asigurările generale au generat prime de 7,068 miliarde de lei, din care poliţele RCA au însumat 1,844 miliarde de lei. Daunele RCA au totalizat 1,258 miliarde de lei, la un total de 4,143 miliarde
de lei.

Conflict între asigurători şi service-uri

Reprezentanţii service-urilor auto susţin că întârzierile de decontare ale asigurătorilor au ajuns la 300 de milioane de euro, cu o medie de 100.000 de euro pe societate. Aceştia din urmă infirmă însă informaţiile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite