Dau Rasdaq-ul pe Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşte numărul companiilor listate care decid să se transfere în liga superioară a pieţei de capital. De la cozonaci şi brânză la prospecţiuni geologice şi forări, companiile dinamice

Creşte numărul companiilor listate care decid să se transfere în liga superioară a pieţei de capital.

De la cozonaci şi brânză la prospecţiuni geologice şi forări, companiile dinamice vor mai mai mult de la piaţa bursieră. Caută mai multă vizibilitate, dar şi mai multe posibilităţi de finanţare. Din acest punct de vedere, BVB este mai generoasă, chiar dacă implică mai multe costuri decât Rasdaq.

La sfârşitul săptămânii trecute, Adunarea generală a acţionarilor Boromir Prod Buzău a avizat, odată cu aprobarea unei majorări a unei linii de credit bancar (de la 3,5 la 4,3 milioane de euro) şi transferul societăţii de pe piaţa Rasdaq (categoria de bază) la Bursa de Valori Bucureşti.

Firma, care face parte din grupul de morărit şi panificaţie Boromir, a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 79 milioane de lei, în creştere cu 16%. Profitul net a scăzut de aproape opt ori, la 550.000 de lei.
"Tot suntem pe o piaţă bursieră. Atunci, de ce să nu fim în primul eşalon. Avem mai multă vizibilitate şi, în final, aceasta ne ajută în afaceri", spune Dinel Bormiz, preşedintele grupului.

Pe acelaşi efect de marketing mizează se pare tot mai multe societăţi în ultimul timp. Tot săptămâna trecută, acţionarii Prospecţiuni Bucureşti au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de acţiuni de 17,97 milioane lei, dar şi transferul de pe Rasdaq la BVB. Firma face parte din grupul omului de afaceri Ovidu Tender, aflat în plin proces de "rebranduire", astfel că listarea la BVB nu poate fi decât binevenită pentru "ridicarea cotei".

În plus, "Prospecţiuni", care execută lucrări geologice, este una din companiile care a prins valul creşterilor din domeniul energetic (petrol). Firma a obţinut la finele primelor nouă luni un profit de 44,75 milioane de lei, în creştere cu 37% faţă de aceeaşi perioadă din 2006.

Dafora, specializată în lucrări de foraj şi construcţii, este, de asemenea, una dintre vedetele momentului. La sfârşitul lunii trecute, compania a primit aprobarea CNVM de a se muta de pe Rasdaq pe BVB.

Investitorii aşteaptă performanţe, dar şi respect

La această listă de mutări putem adăuga şi Brailact, producătorul de lactate şi brânzeturi, care şi-a propus ca la începutul anului viitor să pună în discuţia acţionarilor contractarea unui împrumut de 5,2 milioane lei şi trecerea de la Rasdaq la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru investitorii din piaţă, aparent nu este "mare brânză" transferul acestor companii de pe o piaţă pe alta. În definitiv, nu apar noi titluri pe piaţă. Totuşi, investitorii ar trebui să fie mulţumiţi - începe să crească numărul acţionarilor majoritari care acceptă să se supună regulilor de transparenţă ale Bursei, în primul rând prin trimitera la timp a rapoartelor financiare, dar şi a informărilor privind evenimentele speciale sau tranzacţiilor cu persoane iniţiate.

Pentru o companie care până acum se "pierdea" pe lângă alte mii în categoria de bază a Rasdaq, trecerea la Bursă nu va fi uşoară (mai ales că se face brusc, fără o tranziţie în categoriile superioare din cadrul pieţei Rasdaq). "Evident, intrarea la BVB trebuie să fie justificată prin rezultatele bune ale companiei. Dar, la fel de important este că Bursa să fie înţeleasă ca un semn de respect pentru acţionari", spune Emil Ogică, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite