Datoriile statului către firme, recuperate de bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea de factoring permite finanţarea a 80% din creanţele unei companii înainte de termenul de încasare. Costurile adiţionale sunt comisionul de creditare şi dobânda anuală. Criza de lichidităţi poate fi rezolvată prin externalizarea colectării obligaţiilor de plată către o bancă sau o companie de factoring independentă.

Societăţile cu nevoie de finanţare pe termen scurt şi care au clienţi credibili şi solvabili, dar care au termene lungi de încasare, pot să apeleze la factoring. Aceasta înseamnă cedarea unei părţi sau a totalităţii sumelor pe care o firmă le are de încasat către o instituţie specializată în operaţiuni de acest gen (bănci sau companii de factoring independente), în schimbul cedării unui comision.

Potrivit Alecsandrei Valasuteanu, şefa diviziei de Factoring din cadrul UniCredit Ţiriac Bank, situaţia economică a sporit, în 2009, interesul pentru această operaţiune atât de partea finanţatorilor, cât şi de partea clienţilor.

„Avantajele pentru client sunt multiple: accesibilitatea ridicată în comparaţie cu produsele tradiţionale de finanţare pe termen scurt, nesolicitarea unor garanţii suplimentare faţă de cesiunea creanţelor, eficientizarea fluxului de numerar (cash-flow), protecţia la riscul de neplată al debitorilor şi, nu în ultimul rând, o finanţare flexibilă", explică Valasuteanu. Ea arată că nesolicitarea unor garanţii suplimentare este un avantaj extrem de important în această perioadă de blocaj pe piaţa imobiliară, când evaluarea potenţialelor garanţii nu s-a ridicat la nivelul din anii trecuţi.

Riscuri în creştere

Cererea pentru factoringul cu acoperirea riscului de neplată a crescut simţitor în acest an. În acelaşi timp, „preluarea unui risc este mai dificilă comparativ cu anul 2008, prin prisma contextului economic", mai spune Valasuteanu. Potrivit avocatului Dinu Petre, de la „Cunescu, Balaciu&Asociaţii", domeniile cele mai avantajate în acest tip de operaţiuni sunt cele în care plătitorul are o credibilitate crescută. „De pildă, facturile aprobate la plată de entităţi statale, dar cu termen de achitare îndelungat. Un exemplu concret: facturile emise de furnizorii de medicamente către Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate (CNAS)", arată avocatul.

La rândul său, reprezentantul bancar spune că flexibilitatea produsului permite abordarea tuturor domeniilor de activitate. „Domeniile care au contribuit cel mai puternic la cifra de afaceri în anul 2009 sunt construcţiile, sectorul alimentar, sectorul auto şi de combustibil şi cel metalurgic", spune Valasuteanu. Pe de altă parte, proiectele complexe, livrările de echipamente sau lucrările de construcţii sunt mai dificil de structurat.

Costuri suplimentare

Potrivit Companiei de Factoring, firma care-şi cedează facturile emise, cu plata la termen, primeşte în schimbul acestora un avans de 80% din valoarea lor, iar restul de 20% după încasarea contravalorii facturilor de la debitorii companiei. „Dobânda este stabilită prin contract şi se calculează la valoarea facturilor efectiv finanţate de către Compania de Factoring. Dobânda se încasează la sfârşitul fiecărei luni", se arată pe pagina de internet a companiei. La operaţiunea de factoring poate apela orice întreprindere, dar care trebuie să respecte nişte cerinţe minime. „Compania nu trebuie să înregistreze incidente de plată repetate sau datorii constante la bugetul de stat şi nici situaţii financiare extrem de precare", mai arată Valasuteanu.

Pentru recuperarea datoriilor, banca foloseşte toate pârghiile de care dispune, de la recuperarea amiabilă, până la solicitarea deschiderii insolvenţei.

Comision şi dobândă anuală pentru finanţare

Potrivit unui studiu de caz al Companiei de Factoring, pentru 50.000 de euro finanţare clientul va plăti dobânda aplicată la soldul creditului utilizat şi comisionul de factoring aferent facturii transmise pe fax. Dacă facturile emise către debitori/clienţi sunt de 62.500 de euro, firma va primi 80% din contravaloarea acestora, adică 50.000 de euro, restul de 20% urmând a fi plătiţi la încasarea facturii. Clientul va plăti, la rândul său, un comision mediu de 1%, adică 625 de euro, plus o dobândă anuală medie de 7-8% pe an, calculată lunar la soldul sumei de 50.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite