Cursuri pentru antreprenori pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursuri pentru antreprenori pe bani europeni
Cursuri pentru antreprenori pe bani europeni

Un bucureştean va primi un sprijin nerambursabil de 2,375 milioane de lei pentru a susţine ideile de afaceri ale tinerilor.Compania Carpediem Technologies a solicitat finanţare de la Uniunea Europeană în vederea organizării de cursuri de calificare pentru tineri şi pentru persoane de peste 45 de ani.

Mai citeşte şi:
Învăţare continuă cu bani europeni
Mobilă cu bani de la UE
Tehnică dentară cu finanţare europeană
Experţii în fonduri răspund cititorilor - 13 iunie

Dan Modoran, directorul general al companiei Carpediem Technologies, a hotărât în toamna lui 2007 să acceseze o finanţare de la Uniunea Europeană pentru a-şi susţine cauza de promovare a culturii antreprenoriale.

Mai exact, să organizeze cursuri pentru tineri şi pentru persoane de peste 45 de ani, o parte provenind din mediul rural. De asemenea, pentru şomeri vor fi susţinute programe de recalificare. „Sunt oameni care au rămas fără un loc de muncă, se gândesc să aleagă o altă meserie, dar nu au bani să-şi plătească astfel de cursuri“, explică Dan Modoran.

Cofinanţare asigurată din surse proprii

Tinerii întreprinzători vor fi instruiţi cum să întocmească un plan de afaceri şi cum să găsească sursele legislative necesare implementării ideilor lor. „Vrem să ajutăm tineri şi persoane de peste 45 de ani, talentaţi şi cu idei. Le vom asigura suport tehnic şi financiar pentru punerea în practică a ideilor lor“, spune Modoran.

A început investiţia singur, dar a dezvoltat ulterior un parteneriat cu un profesor universitar. În luna mai a anului trecut, proiectul, a cărui valoare se ridică la 2,5 milioane de lei (aproape 600.000 de euro), a fost selectat pentru finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Compania va primi de la Uniunea Europeană sprijin nerambursabil de 2,375 milioane de lei (565.000 de euro).

Diferenţa de 125.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro), reprezentând 5% din valoarea eligibilă a proiectului, va fi acoperită de beneficiar din surse proprii, fără a apela la împrumuturi bancare. Cu banii pe care îi va primi de la UE va achiziţiona suport material pentru cursurile pe care le organizează, cum ar fi module şi manuale pentru sectorul IT. De asemenea, compania va avea instructori specializaţi în domeniul artelor care vor oferi sprijin celor care sunt şomeri şi vor să se reprofileze.

Aşteptarea, principala problemă

Directorul general al Carpediem Technologies spune că perioada lungă de aşteptare în procesarea dosarelor şi obţinerea finanţării propriu-zise sunt cele mai importante impedimente în accesarea fondurilor europene. „Problemele sunt aşteptarea destul de lungă pentru procesarea dosarelor şi obţinerea finanţării, bani pe care noi nu i-am obţinut încă“, mărturiseşte Dan Modoran.

El se aştepta ca procesul să decurgă mult mai repede şi spune că, la început (în urmă cu doi ani), dosarele se prelucrau mai rapid. „Acum, durează mai mult“, spune el. Întrebat dacă va mai apela la fonduri europene pentru finanţarea altor proiecte, Modoran spune că, deocamdată, aşteaptă să finalizeze această investiţie.

Finanţare

Proiectul „Entrepreneur Start – Romanian Artisans and Investors Workshops“, dezvoltat de compania Carpediem Technologies, a fost selectat în mai 2008 pentru finanţare din POS DRU.

Cine primeşte finanţare de la Uniunea Europeană?

Proiectele care urmăresc promovarea culturii antreprenoriale şi ajută tinerii să-şi materializeze ideile de afaceri sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 3, Domeniul de intervenţie 3.1 – „Promovarea culturii antreprenoriale“. Valoarea unui astfel de proiect, ce trebuie implementat în maximum trei ani, nu poate fi mai mică de 500.000 de euro şi nu poate depăşi cinci milioane de euro.

Contribuţie de 2% pentru organizaţiile nonprofit

În ceea ce priveşte cofinanţarea, solicitantul trebuie să ştie că, în cadrul proiectelor finanţate din POS DRU în perioada 2007-2013, contribuţia în natură nu este eligibilă. Astfel, valoarea cofinanţării pentru solicitanţii instituţii de stat este de 6% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.

Pentru persoanele juridice de drept privat, cu scop patrimonial, contribuţia este de 5% din costul total eligibil al proiectului. Cea mai mică cofinanţare trebuie să o asigure persoanele juridice de drept privat fără scop patrimonial, de doar 2% din valoarea totală a proiectului.

Dacă proiectul este propus de un grup de organizaţii partenere, solicitantul este organizaţia/instituţia ce formulează cererea de finanţare. În categoria costurilor eligibile se încadrează cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul şi diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe şi alte cheltuieli pentru închiriere.

De asemenea, Uniunea Europeană acoperă şi cheltuielile de informare şi publicitate sau cele constituind burse şi subvenţii acordate elevilor, studenţilor, tinerilor absolvenţi, ucenicilor şi însoţitorilor acestora.

În cursă se pot înscrie firmele mici şi mijlocii, universităţile publice şi private, centrele pentru susţinerea activităţilor antreprenoriale, organizaţiile sindicale, dar şi organizaţiile nonguvernamentale.

Obiective

Creşterea conştientizării şi promovarea atitudinii pozitive faţă de cultura antreprenorială.

Implementarea de programe şi servicii inovatoare pentru încurajarea antreprenorului.

Formarea abilităţilor manageriale, în special pentru microîntreprinderi şi IMM.

Încurajarea antreprenorului prin servicii de sprijin pentru iniţierea unei afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite