Cursul de schimb traversează o perioadă de acalmie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii consideră că evoluţia monedei naţionale a fost susţinută de intervenţia BNR. După o perioadă de depreciere susţinută, moneda naţională a înregistrat, ieri, pentru a

Analiştii consideră că evoluţia monedei naţionale a fost susţinută de intervenţia BNR.

După o perioadă de depreciere susţinută, moneda naţională a înregistrat, ieri, pentru a doua şedinţă consecutiv, o revenire uşoară. Cursul raportat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 3,5865 lei/euro, cu 0,56 bani sub cel afişat în ziua precedentă.

Dealerii sunt de părere că scăderea cotaţiilor din piaţă a fost rezultatul ordinelor de vânzare de valută în schimbul leilor, dar că aprecierea leului a fost frânată de cumpărările de euro din partea străinilor, la un curs de 3,59 lei/euro.

Nu sunt aşteptate schimbări majore pe termen scurt

Analiştii economici susţin că un rol important în evoluţia cursului de schimb din ultimele două şedinţe l-a avut intervenţia băncii centrale. "Cred că piaţa s-a mai calmat după intervenţia Băncii Naţionale de la sfârşitul săptămânii trecute. Momentan, s-a instalat o stare de acalmie.

Nu prevăd o schimbare majoră de curs până la sfârşitul anului", a declarat, pentru "Adevărul", Ionuţ Dumitru, analist-şef Raiffeisen Bank. La rândul său, Dragoş Cabat, preşedintele CFA (Chartered Financial Analyst), subliniază că intervenţia BNR este certă, chiar dacă semnele acesteia nu sunt atât de evidente. "Cursul a început să scadă încă de la începutul săptămânii (n.red. - în şedinţa de luni, leul s-a apreciat cu 3 bani în raport cu euro), dar tensiunile de pe piaţă s-au mai calmat.

Evoluţia în jos a cotaţiilor este cauzată de politica intervenţionistă a băncii centrale, chiar şi dacă aceasta nu este pusă în practică. Ceea ce vreau să spun este că simpla ameninţare a unei posibile intervenţii este în măsură să influenţeze cursul de schimb", a adăugat Dragoş Cabat.

Analistul mai este de părere că un astfel de curs nu este sustenabil pe termen lung, dar că va da roade până la finalul anului.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat, recent, că o criză pe piaţa valutară nu poate fi negată şi că banca centrală va interveni ori de câte ori va fi nevoie, mai ales având în vedere faptul că mişcările violente de curs nu sunt de dorit.

Cursul, între 3,45-3,65 lei/euro în primul semestru din 2008

La deschiderea şedinţei interbancare de ieri, cursul de schimb oscilase între 3,59-3,60 lei/euro, cu o uşoară tendinţă de depreciere a monedei europene. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, la finalul şedinţei de tranzacţionare, cursul leului s-a stabilizat la 3,5865 lei/euro, în scădere cu 0,56 bani faţă de nivelul afişat în ziua precedentă.

Leul recuperează astfel o parte din pierderea faţă de euro, la nivelul de referinţă afişat de BNR. În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a cursului, analiştii estimează un interval de variaţie cuprins între 3,45 şi 3,65 lei/euro "Cursul de schimb se va menţine în intervalul 3,45-3,65 lei/euro în primul semestru al lui 2008, urmând ca leul să se aprecieze în cea de-a doua parte a anului viitor", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Radu Crăciun, director de investiţii Interamerican Fond de Pensii În opinia lui Crăciun, cursul mediu se va situa cu aproximativ 4-5% peste media din 2007.

Analistul consideră că o depreciere excesivă a monedei naţionale va fi limitată de către Banca Naţională, prin utilizarea dobânzii de politică monetară, astfel încât o deraiere inflaţionistă să fie evitată.

Transferurile valutare vor creşte odată cu Sărbătorile de iarnă

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Centrale, a declarat că muncitorii români din străinătate ar putea trimite în ţară aproximativ un miliard de euro, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Efectele acestor transferuri vor fi benefice pentru economia românească şi pentru cursul de schimb, care va cunoaşte sub acest impuls o depreciere a monedei europene şi o apreciere a leului. Totuşi, cererea de valută este încă în creştere şi va fi interesant de văzut cum va evolua cursul. Vasilescu mai este de părere că o astfel de evoluţie va avea un impact favorabil şi asupra deficitului de cont curent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite