Cursul de schimb, incert până la finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnalele de apreciere a monedei naţionale interferează cu presiunile de depreciere a leului. Luna septembrie a marcat o accentuare a incertitudinilor în ceea ce priveşte cursul de schimb al

Semnalele de apreciere a monedei naţionale interferează cu presiunile de depreciere a leului.

Luna septembrie a marcat o accentuare a incertitudinilor în ceea ce priveşte cursul de schimb al monedei naţionale. Iar previziunile până la finalul anului sunt dificil de realizat. Opiniile investitorilor şi analiştilor indică un posibil culoar între 3,30 - 3,40 lei/euro sau chiar peste.


Cursul de schimb al monedei naţionale a coborât uşor, după ce Banca Naţională a decis să menţină neschimbată dobânda de politică monetară. Astfel, BNR a publicat, ieri, o rată de 3,3803 lei/euro, cu numai 0,19 bani mai puţin decât în ziua precedentă.

Şi în urmă cu două-trei zile, cursul de schimb a fost relativ stabil în jurul valorii de 3,38 lei/euro. Însă evoluţia pieţei valutare până la sfârşitul anului pare să fie incertă. Spre exemplu, Comisia Naţională de Prognoză ia în calcul, în cadrul estimărilor din septembrie, un curs de schimb de aproximativ 3,31 lei/euro. Pe de altă parte, contractele la termen încheiate la Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu indică, pentru scadenţa decembrie 2007, o rată de schimb de 3,39 lei/euro.

Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, consideră că sentimentul internaţional faţă de România pare să se fi îmbunătăţit. Asta şi pentru că banca centrală a Statelor Unite (FED) ar putea recurge la o nouă reducere a dobânzii de politică monetară, după ce, în urmă cu o săptămână, a decis scăderea de la 5,25% la 4,75%. Adică, diferenţialul de dobândă dintre Statele Unite şi România, precum şi alte pieţe emergente, înclină spre plasamentele în ţările cu rate mai înalte.

Influenţa contextului internaţional asupra pieţei valutare

"În plus, Banca Naţională a României şi-a schimbat modul de intervenţie în piaţa monetară - atrage toate fondurile la o dobândă fixă de 7%, nu la una variabilă", adaugă Dumitru. Implicit, dobânzile din piaţa monetară se menţin la un nivel similar. Iar această evoluţie ar putea reprezenta o presiune de apreciere a monedei naţionale.

Totodată, perspectivele inflaţiei au şanse să ţină în frâu o eventuală depreciere. "Banca Naţională ar putea avea probleme în menţinerea inflaţiei în intervalul ţintit", explică analistul Raiffeisen. Asta în cazul în care preţurile administrate cresc mai mult decât în scenariul băncii centrale sau în cazul deprecierii leului. Iar până la finalul anului, singurul canal prin care BNR mai poate influenţa inflaţia este cursul de schimb, pentru că o eventuală majorare a dobânzii de politică monetară va avea efecte abia anul viitor.

"De aceea, cred că rata de schimb va evolua în intervalul 3,30 - 3,40 lei/euro, mai aproape de 3,30", susţine Ionuţ Dumitru.

Pe de altă parte, Radu Crăciun, analistul-şef al ABN Amro Bank, consideră că presiunile asupra cursului de schimb sunt, mai degrabă, de depreciere. "Trebuie să ţinem cont de motivele care au dus la evoluţia din ultima perioadă - schimbarea de atitudine faţă de România", explică Radu Crăciun. Mai mult, piaţa financiară din ţara noastră pare să se fi decuplat de evoluţiile din celelalte state din regiune, atât în privinţa cursului de schimb, cât şi a pieţei de capital. "Este clar că vorbim de ştirile negative legate de România - volatilitatea politică, adâncirea deficitului de cont curent, menţinerea presiunilor inflaţioniste. Singura ştire pozitivă ar fi un ciclu de strângere a politicii monetare", adaugă analistul ABN Amro.

Oficialii Băncii Naţionale au precizat, după ultima şedinţă de politică monetară, că menţinerea procesului de dezinflaţie reclamă un sprijin puternic din partea politicii fiscale şi de venituri. Pentru finalul acestui an, Radu Crăciun estimează un curs de schimb de peste 3,40 lei/euro.

Şi opiniile analiştilor din afara ţării indică o tendinţă de depreciere a leului. Reprezentanţii Danske Bank, cea mai mare instituţie de credit din Danemarca, consideră că leul românesc mai are suficient spaţiu să se deprecieze, forţând Banca Naţională să majoreze dobânda de politică monetară.

"Trebuie subliniat faptul că BNR a menţionat în ultimul comunicat deteriorarea perspectivei pe termen scurt a inflaţiei şi incertitudinea cursului de schimb. Fără îndoială, aceasta este un semnal că există o limită până la care BNR va tolera deprecierea leului", conchid analiştii danezi.

Banca Naţională ar putea interveni pentru oprirea unei eventuale deprecieri puternice a leului, dacă o astfel de evoluţie va ameninţa ratarea inflaţiei, în decembrie 2007, peste limita maximă de 5%

Trebuie să ţinem cont de motivele care au dus la evoluţia din ultima perioadă
Radu Crăciun
analist-şef ABN Amro Bank

Banca Naţională ar putea avea probleme în menţinerea inflaţiei sub 5%
Ionuţ Dumitru
analist-şef Raiffeisen Bank

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite