Cursul de schimb se apropie de 3,45 lei/euro
0Până la sfârşitul anului curent, leul ar putea înregistra noi deprecieri în faţa monedei unice europene Prima jumătate a lunii noiembrie a însemnat o depreciere continuă a monedei
Până la sfârşitul anului curent, leul ar putea înregistra noi deprecieri în faţa monedei unice europene
Prima jumătate a lunii noiembrie a însemnat o depreciere continuă a monedei naţionale. Cursul raportat de Banca Naţională a înregistrat o creştere de aproape patru procente, ieri atingând maximul ultimelor 12 luni. Iar până la sfârşitul anului curent, leul românesc ar putea atinge noi niveluri-record.
Banca Naţională a României (BNR) a raportat, ieri, un curs de schimb de 3,4477 lei/euro, în creştere uşoară fată de ziua precedentă (+0,07%). Acest nivel nu a mai fost atins de la sfârşitul lunii noiembrie 2006.
Euro era cotat în deschiderea şedinţei valutare de miercuri la 3,4545 lei, după care s-a depreciat uşor la 3,4435 lei.
În următoarele ore, cursul s-a menţinut în apropierea nivelului de 3,4450 lei/euro, dar începând cu ora 13.00, leul s-a depreciat brusc, de la 3,4470 la 3,4610-3,4660 lei/euro.
Dezechilibrul economiei naţionale, motivul deprecierii
Mai mult, evoluţia cursului de schimb pare să se fi desprins de cea a valutelor din regiune. Spre exemplu, ieri, forintul maghiar şi zlotul polonez s-au apreciat cu aproape 0,3% faţă de moneda unică europeană. Totodată, în timp ce leul românesc a scăzut cu aproape 4% faţă de euro în prima jumătate a lunii noiembrie, forintul maghiar s-a depreciat, în aceeaşi perioadă, cu aproximativ 0,2%, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,3%.
Motivul principal al acestei evoluţii a leului românesc ţine de dezechilibrele economiei naţionale.
"Principalele cauze pentru deprecierea monedei naţionale ar putea să fie tendinţa de apreciere continuă a monedei europene din ultimele zile şi situaţia macroeconomică destul de proastă a României", consideră Lidia Olaru, dealer Volksbank România. În plus, majoritatea analiştilor văd o continuare a deprecierii leului, cel puţin până la sfârşitul anului, chiar şi până la 3,50 lei/euro, adaugă dealerul Volksbank, citat de NewsIn.
Pentru anul curent, Comisia Naţională de Prognoză estimează un deficit de cont curent de 13,7% din produsul intern brut. Deja după primele nouă luni, soldul balanţei comerciale (principala cauză a deficitului de cont curent) arăta o diferenţă de peste 15 miliarde de euro între importuri şi exporturi, în creştere cu aproape 37% faţă de perioada similară a anului trecut.
Dobânzile interbancare se menţin în jurul a 7%
De aceea, unii analişti estimează că, atât în 2007, cât şi anul viitor, deficitul de cont curent ar putea să depăşească 14% din PIB.
Banca centrală a afişat în prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobânzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,89% pe an faţă de 7,14% pe an cât era în ziua precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobânda a scăzut uşor la 7,43% pe an, de la 7,66% pe an, cât era marţi.
Dobânzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) în lei au scăzut uşor la 6,40-7% pe an, ca urmare a creşterii uşoare a lichidităţii din piaţa monetară.
Pe pieţele internaţionale, dolarul a oscilat între 1,4600 şi 1,4713 dolari/euro, iar în jurul orei 13.45, ora României, dolarul era cotat la 1,4684 dolari/euro.
Cursul afişat miercuri de banca centrală arată o depreciere a monedei naţionale cu aproape doi bani (0,77%) faţă de dolar, de la 2,3623 lei/dolar, cât era marţi, la 2,3440 lei/dolar.