Cursul de schimb ameninţă economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40% din analiştii care se uită la piaţa din Europa de Est mizează pe o slăbire a leului. Variaţiile ratei de schimb ale monedei naţionale sunt din nou în atenţia oamenilor de afaceri

Peste 40% din analiştii care se uită la piaţa din Europa de Est mizează pe o slăbire a leului.

Variaţiile ratei de schimb ale monedei naţionale sunt din nou în atenţia oamenilor de afaceri şi a analiştilor financiari. Dacă primii subliniază că mişcările cursului de schimb sunt o piedică în dezvoltarea afacerilor, economiştii văd, în următoarele şase luni, o posibilă depreciere a leului.

Evoluţia cursului de schimb este indicată, din nou, ca fiind principalul risc asupra activităţii companiilor. Un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) arată faptul că şi în luna octombrie rata valutară este elementul cu cel mai puternic efect limitativ asupra activităţii din sectoarele economice analizate.

"Opinii în acest sens au fost formulate de circa 19% din managerii intervievaţi, aparţinând în principal industriei de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari (în proporţie de 68%) şi industriei textile, de confecţii, pielărie şi încălţăminte (33%)", arată studiul băncii centrale.

Riscul deprecierii leului se accentuează

Riscul deprecierii monedei naţionale nu este subliniat numai de managerii din ţara noastră, ci şi de analiştii străini.

Institutul de cercetare economică din Germania (ZEW) arată faptul că, din 70 de analişti străini, 42,9% mizează pe o depreciere a leului românesc în următoarele şase luni.

Prin comparaţie, numai 30,9% din economiştii străini văd o apreciere a monedei naţionale în intervalul menţionat.Totuşi, comparativ cu sondajul efectuat de ZEW în luna septembrie, numărul opiniilor pesimiste s-a redus cu 2,3 puncte procentuale.

Unul dintre motive ar putea fi şi faptul că, luând în calcul eventuala ratare a ţintei de inflaţie, mai mulţi analişti mizează pe majorarea dobânzii de politică monetară a BNR.

Adică plasamentele în ţara noastră ar putea fi mai atractive pentru capitalurile speculative străine, diminuând presiunile de depreciere a monedei naţionale.

Analiştii cred că Banca Centrală va rata ţinta de inflaţie

La sfârşitul lunii septembrie, rata anuală a inflaţie a urcat la 6,03%, cu aproximativ un punct procentual peste limita superioară a intervalului ţintit de BNR (6%) în 2007.

Iar sondajul ZEW arată faptul că 64,4% din analiştii străini consideră că ritmul de creştere al preţurilor de consum ar putea chiar accelera. Şi în ţara noastră s-au înmulţit opiniile analiştilor care susţin că banca centrală nu mai are şanse să îşi atingă obiectivul de inflaţie. Pe de altă parte, riscurile majorării inflaţiei şi a deprecierii monedei naţionale sunt contrabalansate de perspectivele pieţei de capital.

Peste jumătate din analiştii străini (53,9%) mizează pe o apreciere a indicelului celor mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucureşti - BET. Estimările sunt în ton cu aşteptările la nivel de regiune. Astfel, pentru pieţele din republica Cehă, Ungaria, Polonia sau Slovenia, peste 60% din opiniile centralizate de ZEW indică aprecieri ale principalilor indici bursieri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite