Cursul, la 4,2 lei/euro în primul trimestru din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii devin tot mai pesimişti în privinţa evoluţiei monedei naţionale în următorul an. Deciziile noului Guvern, dar şi evoluţia crizei internaţionale sunt factorii care vor influenţa puternic nivelul cursului de schimb în 2009.

Leul a continuat să se deprecieze în raport cu moneda europeană, iar estimările analiştilor creionează un curs care ar putea depăşi pragul de 4 lei/euro până la finele acestui an.

După ce, în decursul săptămânii trecute, referinţa băncii centrale a sărit de pragul de 3,9 lei, pentru astăzi, a fost anunţat un curs de 3,9249 lei/euro.

“Cursul de schimb va fi în jurul valorii de 4 lei/euro la sfârşitul acestui an”, consideră Dragoş Cabat, partener în cadrul firmei de consultanţă financiară Financial View.

Banii aduşi în ţară de românii care lucrează în străinătate vor fi tot mai puţini şi insuficienţi pentru a satisface cererea de euro a importatorilor din ultimele zile ale anului. La rândul său, Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank, consideră că nivelul cursului de schimb se va situa în jurul valorii de 3,9 lei/euro la finele acestui an.

Nici Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, nu crede că un euro va ajunge să coste mai mult de 4 lei în acest an.

4 lei/euro, spre finalul lui 2009

Tendinţa de depreciere va continua şi în următorul an, iar cursul ar putea atinge un nivel de 4,2 lei/euro în primul trimestru.

Principalii factori care ar putea duce cursul la acest prag sunt nivelul ridicat al deficitului de cont curent şi datoria externă care vor trebui corectate la un moment dat, spune Nicolaie Chidesciuc.

La toate acestea, se adaugă şi climatul extern nefavorabil la care rămânem conectaţi şi în 2009 şi care slăbeşte capacitatea băncii naţionale de a opri deprecierea leului.

Astfel ţinând cont de un deficit bugetar ce ar putea ajunge la 4,4% din PIB în acest an, economistul ING Bank a modificat prognoza pentru următoarele trei luni de la 3,95 lei/euro la 4,2 lei/euro.

La rândul său, Cabat estimează că un euro va ajunge la 4,2 lei până în martie, urmând ca raportul să se stabilizeze şi să ajungă la 4 lei la finele lui 2009.

Totodată, economistul-şef al Raiffeisen Bank spune că euro ar putea trece de 4 lei doar într-un scenariu pesimist, determinat de lipsa de reacţie la nivelul politicilor fiscale şi al veniturilor.

Dacă avem în vedere un scenariu optimist, cursul s-ar putea situa în următorul an în intervalul 3,7-3,8 lei pentru un euro, potrivit lui Dumitru.

Deciziile Guvernului, cu impact pe curs

Evoluţia viitoare a cursului de schimb va depinde în mare măsură de ce decizii va lua noul Guvern, ca factor intern, şi de criza internaţională, dacă aceasta se va adânci sau nu, ca factor extern.

„Pentru a preveni o depreciere semnificativă a cursului de schimb este esenţial ca mesajul noului Guvern să fie unul care să ofere încredere investitorilor, să fie credibil”, apreciază Ionuţ Dumitru.

Acesta a adăugat că este necesar, pentru susţinerea unui curs de schimb stabil, un mix de politici economice mult mai strict şi adecvat. Dacă până în momentul actual politica monetară a fost singura care s-a manifestat prin restrictivitate, în continuare, este nevoie de restrângere şi la nivelul politicii fiscale şi al veniturilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite