Cum scapi de grija ratei la credit dacă rămâi şomer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci bănci au ales în ultimele luni să atragă clienţi prin ataşarea de poliţe de şomaj la credite. Teama de a nu-şi pierde locul de muncă i-a determinat pe români să amâne contractarea unui împrumut. Băncile au găsit soluţia: oferă credite cu poliţe de şomaj.

Dacă până nu demult doar asigurările de viaţă şi cele de locuinţă se dădau la pachet cu creditele bancare, obligatoriu sau opţional, schimbările din economie au evidenţiat nevoia de mai multă protecţie în cazul clienţilor.

Mai citeşte şi:

Încă 20.000 de restanţieri la creditele mari

Creşterea însemnată a numărului de şomeri din ultimul an, până la o rată de 8,36% în martie, şi teama de a nu rămâne fără un loc de muncă i-au determinat pe mulţi români să-şi ia gândul de la contractarea vreunui împrumut. Pentru a resuscita interesul populaţiei pentru credite, băncile au găsit soluţia: asigurarea de şomaj ataşată creditului, vândută prin intermediul companiilor de asigurări partenere. BCR, GarantiBank, CEC Bank, Bancpost şi Piraeus Bank au lansat în ultimele luni astfel de produse.

„Prin soluţia de asigurare complexă pe care o lansăm oferim clienţilor noştri un plus de siguranţă - siguranţa că ei şi familiile lor vor putea să-şi îndeplinească aspiraţiile, fără ca bucuria lor să fie umbrită de grija pierderii locului de muncă", declara, la momentul lansării produsului, Ştefan Coroianu, director executiv al direcţiei Credite Retail din BCR.

Pachete gratuite de asigurare

Cele mai multe dintre bănci ataşează poliţa creditelor de nevoi personale, iar, în caz de şomaj, se acoperă plata ratelor pentru mai multe luni. BCR, prima bancă care a lansat această ofertă în toamna anului trecut, acordă poliţa de şomaj în cadrul unui pachet complex ataşat, la alegerea clientului.

În situaţia pierderii involuntare a locuilui de muncă, clientul va beneficia de plata ratelor pe o perioadă de 24 de luni, dar nu mai mult de nouă luni pentru un eveniment. Pentru întregul pachet de asigurări, ce acoperă şi riscul de invaliditate şi cel de incapacitate temporară de muncă, clientul trebuie să plătească lunar 0,2% din valoarea împrumutului. Celelalte patru bănci oferă gratuit poliţa împotriva riscului de şomaj. Poliţa ataşată de Bancpost creditului ipotecar este valabilă în primii trei ani de creditare, iar cea oferită de CEC Bank la pachet cu împrumutul pentru nevoi personale acoperă riscul pentru întreaga perioadă. Totuşi, maximum nouă luni pe eveniment, şi nu mai mult de 18 luni pe întregul interval.

CEC Bank desfăşoară până la finele lunii iunie o campanie promiţională la acest tip de credit, constând în reducerea marjei de la 2,25% la 0,5%. Mai exact, dobânda pentru un astfel den împrumut în lei va fi de 10,4%.

Atenţie la contract

Este foarte important de ştiut că solicitantul creditului trebuie să acorde o atenţie deosebită clauzelor incluse în contractul de credit, dar şi celui încheiat cu firma de asigurări prin intermediul băncilor.

Asigurarea de şomaj acoperă plata ratelor doar în anumite condiţii. „Obligaţia de plată survine după încadrarea în definiţia «şomer», conform art. 65-67-68 din Codul Muncii, pentru o durată mai mare de 30 de zile consecutive", se arată în oferta CEC Bank.

Mai exact, concedierea, individuală sau colectivă, să fie făcută pe motive ce nu ţin de salariat, însoţită de desfiinţarea locului de muncă, din motive reale şi serioase. Aşadar, nu toţi cei care îşi pierd locul de muncă ar putea beneficia de această asigurare.

Romtelecom garantează plata facturii

Romtelecom oferă gratuit asigurarea în caz de şomaj oricărui nou client, la activarea oricărui serviciu de telefonie, internet şi televiziune digitală. Asigurarea, oferită în parteneriat cu firma Astra, constă în subvenţionarea abonamentelor pe o perioadă de şase luni în caz de şomaj.

Suplimentar este acoperit riscul de deces şi de invaliditate, indiferent de cauză, prin plata unei despăgubiri de 250 de euro. Clienţii care au deja un abonament la Romtelecom beneficiază de ofertă gratuit prin activarea unui nou serviciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite