Cum îi loveşte criza pe viitorii pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema datoriilor suverane din Europa ar putea duce la o devalorizare a activelor în care fondurile de pensii private au investite contribuţiile angajaţilor români. Valoarea unitară a activului net al fondurilor de pensii private a scăzut cu până la un punct procentual în mai, când guvernul elen cerea o nouă salvare de urgenţă.

Criza datoriilor din Europa, turbulenţele din economia locală, dar şi riscul de ţară sunt factori ce i-ar putea afecta pe viitorii pensionari care virează contribuţii în fondurile de pensii private. „Riscul de contagiune se poate manifesta în cazul fondurilor de pensii prin deţinerile de instrumente ale emitenţilor din UE care au expuneri directe pe statele cu probleme, agenţiile de rating menţionând faptul că ar putea scădea ratingurile emitenţilor care deţin active emise de Grecia", se arată într-o analiză a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

De exemplu, scăderea din mai a valorii activului unitar net al fondurilor de pensii private cu până la un punct procentual coincide cu momentul în care Grecia cerea un nou împrumut de urgenţă. La finele primului semestru, 8,28% din activele fondurilor erau investite în obligaţiuni corporative, iar 0,12% - în acţiuni cotate pe burse din afara României. Şi scăderile înregistrate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au impact asupra pensiilor pe care actualii angajaţi le vor primi peste câţiva ani. Ponderea acţiunilor tranzacţionate pe BVB în totalul activelor fondurilor de pensii era de 13,31% la sfârşitul lui iunie.

Bursa pică, pensiile scad

Scăderea bursei cu aproape 15% în ultimele două luni se va reflecta direct în evoluţia activelor din fonduri. „Din analizarea datelor se constată faptul că există o corelaţie directă între indicii bursieri şi evoluţia activului unitar al fondurilor de pensii administrate privat", arată CSSPP. Se conturează însă o tendinţă la nivelul administratorilor de a creşte expunerea pe depozite, active mult mai sigure.

Deşi indicatorii macroeconomici ai României au înregistrat o îmbunătăţire, există încă factori de risc: inflaţia, cursul, şomajul şi nivelul salariului mediu. O degradare a acestora s-ar resimţi în evoluţia pieţei de pensii private, notează analiştii CSSPP. La finele lunii iulie, cei 5,58 milioane de participanţi la fondurile de pensii private aveau cumulat active de 5,94 miliarde de lei. Valoarea activelor nete a înregistrat o creştere faţă de luna precedentă şi pe fondul creşterii numărului de participanţi din sistem. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite