Cu cât se ieftinesc creditele în lei până la finele lui 2009?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât se ieftinesc creditele în lei până la finele lui 2009?
Cu cât se ieftinesc creditele în lei până la finele lui 2009?

Relaxarea politicii monetare va determina băncile să reducă costul finanţărilor în monedă naţională. Bancherii se aşteaptă ca dobânzile la creditele în lei să coboare sub 15% până la finele acestui an. Va fi acesta un motiv suficient pentru a reporni motoarele creditării?

Reducerile succesive pe care Banca Naţională a României (BNR) le-a operat încă de la începutul anului asupra dobânzii de politică monetară au determinat băncile să înceapă să taie, din mai, din costul împrumuturilor în lei. Dacă în primele luni din 2009 dobânzile la creditele imobiliare în lei erau de peste 18% pe an şi la cele de nevoi personale de peste 20%, în prezent, nivelul acestora a coborât cu până la două puncte procentuale.

Costul, influenţat de percepţia faţă de risc

Scăderea dobânzii-cheie până la 8% pe an, aşteptată să fie hotărâtă astăzi de Consiliul de Administraţie al băncii centrale, având în vedere scăderea inflaţiei şi necesitatea relansării economiei, va accentua ritmul de ieftinire a creditelor. Şi totuşi, cât va costa un împrumut la finele anului? Bancherii spun că ieftinirea împrumuturilor va continua, dar acest lucru va depinde foarte mult şi de evoluţia percepţiei faţă de risc. „Dobânzile la credite vor continua să scadă din acest moment şi până la finele anului dacă, în afara ajustării costului resurselor, băncile vor avea percepţia reducerii riscului de credit“, a declarat pentru „Adevărul“ Mihai Bogza, preşedintele Bancpost.

Totuşi, ponderea restanţelor în totalul creditelor contractate, indicator de risc, a crescut semnificativ, de la 1,44% la începutul lui 2009, la 3,12% în august. Mai mult, pentru componenta în lei, indicatorul se apropie de pragul de 5%. La rândul său, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, spune că „la sfârşitul anului, vom avea dobânzi la creditele în lei de sub 15% pe an“ şi apreciază că piaţa creditelor a înregistrat mici progrese, chiar dacă nu va mai atinge creşterile de peste 50% din anii trecuţi.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale de 40.000 de lei, contractat pe o perioadă de 10 ani de la una dintre băncile de pe piaţa românească, la o dobândă de 17,8% pe an, la care se adaugă 5,5 puncte procentuale – comisioane şi alte taxe, rata lunară este de aproape 800 de lei, potrivit portalului financiar Conso.ro. O scădere a dobânzii la 15% se va traduce printr-o rată mai mică cu 60 de lei, adică o rată de 740 de lei.

Cerere solvabilă redusă

Reducerea dobânzilor se va resimţi, cu precădere, la nivelul creditelor noi şi mai puţin la cele aflate în derulare. „Creşterea costului nu a fost transferată în totalitate clienţilor“, explică Bogza. Pentru finanţările deja acordate, efectul reducerii dobânzii de politică monetară, de la 10,25% la începutul anului până la 8,5% în prezent, se va resimţi la momentul recalculării ratelor.

„Scăderea costului la credite va fi un stimul pentru activitatea economică, dar să nu ne aşteptăm că ne va scoate imediat din recesiune“, consideră Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, potrivit Mediafax. În plus, el spune că problema creditării nu este una de preţ, ci este legată de cererea solvabilă redusă.

Foarte mulţi clienţi nu se mai califică pentru a contracta un împrumut, întrucât companiile au înregistrat scăderi dramatice ale vânzărilor, iar populaţia este supraîndatorată. „Nu se mai pot acorda acum credite la condiţiile din urmă cu un an, pentru că nici piaţa nu mai este aceeaşi“, a conchis Bogza.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite