Criza aduce un nou val de fuziuni şi achiziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultanţii companiei PwC susţin că criza financiară a accentuat presiunea asupra firmelor de a apela la achiziţii pentru a putea face faţă concurenţei. Succesul afacerilor din România a apărut din particularităţile tranziţiei, nu din strategie, este de părere Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Creşterea organică a unei companii (prin resurse proprii, creşterea numărului de produse vândute, lărgirea ariei de activitate) este insuficientă pentru a deveni un jucător global, iar esenţială este capacitatea de achiziţie, a declarat ieri Vasile Iuga, Country Managing Partner în cadrul PwC, la conferinţa „Cei mai mari jucători din economie - Companii care au învins criza", organizată de „Ziarul Financiar" şi PwC. „Într-o lume globalizată creşterea organică este insuficientă pentru ca un jucător să devină cu adevărat global. Există sectoare extrem de concentrate", a spus Iuga.

El a explicat că, în funcţie de faza în care se află diferite sectoare, anumite tipuri de jucători domină achiziţiile. „Când industria este ajunsă la echilibru, cele mai mari achiziţii le fac rechinii industriei, care sunt foarte diversificaţi. Există o dinamică influenţată de stadiul de concentare în care se află industria", a explicat el. „Criza financiară a accentuat această presiune, iar în cele mai multe sectoare economice acest lucru duce la un nou val de fuziuni şi achiziţii", a adăugat Andrej Vizjak, Partner în PwC. El a mai spus că globalizarea pune presiuni asupra companiilor de a face faţă concurenţei la nivel mondial.

„Mitomania nu a fost un accident în românia"

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), consideră că situaţiile de succes în afaceri din România au apărut din particularităţile tranziţiei, nu din strategie. „Ideea de succes în afaceri trebuie dezbătută şi redezbătută într-o perioadă în care mitomania nu a fost un accident în societatea românească şi cazurile de succes au apărut din particularităţile tranziţiei, nu din strategie", a spus Isărescu.
El a adăugat că politizarea şi repetarea obsedantă că nu „ştiu câte firme" au fost închise încă sunt capcane. „Să nu mai zic de teroarea cifrelor. Să auzi că s-au închis 140.000 de firme, te sperie gândul. Nu te uiţi că multe firme erau de apartament sau explodaseră nesustenabil", a explicat guvernatorul BNR.

Oportunitate

Vasile Iuga a spus că valoarea anuală a achiziţiilor este de 5% din PIB global, susţinând că şi în criză există oportunităţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite