Criza frânează extinderea reţelelor bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modernizarea agenţiilor şi reducerea costurilor vor fi principalele obiective în anul următor. Gata cu extinderea spectaculoasă a băncilor în teritoriu! În 2009, băncile se vor orienta spre atragerea de depozite şi spre o gestiune mai prudentă a costurilor.

Afectate de criză, marile grupuri financiare internaţionale au fost deja obligate să îşi închidă agenţiile şi să concedieze o parte a personalului. În România, turbulenţele financiare nu sunt însă aşteptate să provoace pagube de aceeaşi amploare, iar scenariul unor concedieri în masă nu pare încă plauzibil.

Totuşi, sunt voci în mediul bancar care susţin că instituţiile de credit vor fi obligate să renunţe la o parte din unităţi. „Băncile vor trebui să taie din costuri, iar în aceste condiţii, văd unităţi închise, mai ales în oraşele mici. Este imposibil ca într-un oraş cu 10.000 de locuitori să existe cinci sau şase bănci.

Nu vom închide nicio sucursală, dar vom renunţa la unele cheltuieli legate de marketing, consultanţă sau călătorii“, consideră Laszlo Diosi, preşedintele OTP Bank.

Totuşi, părerile specialiştilor privind un scenariu pesimist pe piaţa românească sunt împărţite. „Ritmul de deschidere a sucursalelor va fi mai redus în 2009, dar cred că închiderea unităţilor se va realiza doar în cazuri excepţionale“, ne-a explicat Lucian Anghel, economist-şef la BCR.

În opinia acestuia, în 2009 instituţiile de credit se vor orienta către atragerea de resurse de la populaţie. „Băncile vor pune accent pe atragerea de depozite, iar reţeaua este principalul motor care permite realizarea acestui obiectiv“, adaugă Anghel.

Modernizarea, cuvânt-cheie

La rândul său, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, susţine că instituţia pe care o conduce are în vedere stabilirea unei ţinte clare pentru costuri şi o întărire a disciplinei bugetare, fără ca închiderea unităţilor sau concedierea colectivă să fi fost luate în calcul până în acest moment.

„Principalele noastre obiective, adaptate situaţiei generate de criza internaţională, sunt focalizarea pe atragerea de depozite, adoptarea unei politici de risc mai selective şi modernizarea unităţilor existente. Nu avem în vedere închiderea unor unităţi, dar vom urmări în permanenţă menţinerea acestora în cadrul parametrilor de eficienţă stabiliţi“, spune Bogza.

Modernizarea unităţilor existente va fi cuvântul-cheie şi pentru Millennium Bank în anul următor. „Până la finalul anului ne vom dubla reţeaua teritorială. În 2009 ne vom concentra în special pe consolidarea reţelei şi mai puţin pe extinderea ei. În plus, vom continua să promovăm soluţii de banking la distanţă“, susţin reprezentanţii Millenium Bank.

Planuri similare se regăsesc şi la CEC Bank, care intenţionează să reamenajeze toate agenţiile şi sucursalele până la finele lui 2010.

Piaţa are încă potenţial

„În acest moment, pe piaţă operăm în aproximativ 900 de unităţi, un nivel pe care îl considerăm optim pentru potenţialul pe care îl are piaţa în acest moment. Vom examina posibilităţile viitoare de dezvoltare în mod punctual, profitând de oportunităţile care se prezintă“, ne-a declarat Patrick Gelin, preşedintele BRD.

Nici Raiffeisen Bank nu are de gând să îşi reducă activitatea. “Nu intenţionăm să închidem unităţi. Agenţiile noastre au un rol important în relaţia cu clientela băncii şi nu sunt doar un canal de vânzare de credite.

Cu siguranţă vom mai deschide unităţi şi în 2009, după cum este probabil să relocăm unele agenţii, dar va fi mai mult o activitate curentă’’, ne-a declarat Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite