Criza nu demolează afacerile sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarul majoritar al grupului de firme Coral din Tulcea crede că diminuarea profiturilor este rezolvarea pentru problemele financiare întâmpinate de mediul de afaceri. Cornel Georgescu, proprietarul mall-ului Coral Plazza din Tulcea, crede că speculatorii vor avea de suferit, în timp ce afacerile solide vor rezista crizei financiare.

Omul de afaceri Cornel Georgescu a inaugurat în această toamnă un mall în oraşul Tulcea. Firmele care au închiriat spaţii în centrul comercial au semnat contracte ferme, pe perioade cuprinse între cinci şi zece ani, astfel încât criza financiară nu i-a afectat businessul lui Georgescu în niciun fel. Acesta crede că românii continuă să trăiască, să consume, însă într-un mod mai ponderat.

“Nu au de suferit decât cei care s-au întins mai mult decât le este plapuma”, crede Georgescu. Iar preţurile nu vor descuraja consumul în perioada următoare. 

“Magazinele fac vânzări bune, este adevărat, pentru că produsele nu sunt deloc scumpe, cum sunt cele din mall-urile din Bucureşti sau Constanţa”, spune afaceristul tulcean. În afară de mall-ul Coral Plazza, Georgescu mai deţine câteva blocuri de locuinţe, o firmă de construcţii şi un complex turistic în Delta Dunării.

Să construieşti apartamente deasupra unui mall, locuinţe de lux care se vând la preţul de 100.000 de euro, nu este un lucru ieşit din comun. Însă dacă faci asta într-un oraş sărac ca Tulcea, este o dovadă de curaj.

„N-am pus ouăle în acelaşi coş“

Oraşul de pe malul Dunării este unul turistic, dar sărac. Criza financiară nu a afectat vânzarea acestor apartamente, iar Cornel Georgescu are şi explicaţia: apartamentele situate într-o zonă cu adevărat bună îşi vor găsi mereu cumpărători.

“Blocurile făcute prost, construite între cutiile de chibrituri ale epocii de aur, acelea vor înceta să se mai vândă. Cel puţin la preţurile aberante cerute de constructori”, crede Georgescu. Acesta spune că cererea pentru locuinţe este oricum de câteva ori mai mare decât oferta şi românii care au un venit de aproximativ 1.000 de euro pe lună vor continua să obţină creditare din partea băncilor destul de uşor.

Contractele cu statul, la adăpost

“Constructorii care au trântit un bloc în mijlocul uni câmp şi îl numesc cartier rezidenţial, aceştia se vor confrunta cu probleme. Pentru că clientela lor era formată din români care se împrumutau mai mult decât puteau plăti”, a mai adăugat omul de afaceri tulcean.

Coral Construct încheie contracte cu administraţiile locale pentru lucrări mari. Mai face o piaţă, mai renovează nişte clădiri publice, un port şi astfel are de lucru tot timpul.

Potrivit lui Cornel Georgescu, multe societăţi folosesc criza financiară drept un pretext pentru incompetenţa lor. “În mod normal, un beneficiar nu semnează un contract cu un constructor decât după ce are banii necesari.

Mai apoi, un beneficiar serios îşi respectă contractele, pentru că a luat în calcul toate eventualele probleme care pot apărea înainte de a semna contractul. Mulţi colegi din această branşă au scăzut salariile muncitorilor sau i-au dat afară, invocând criza. N-are nicio legătură”, explică Georgescu.

image

Investitorii serioşi au făcut credite cu mult înainte de criza financiară şi îşi onorează contractele la termenele stabilite

image


Cornel Georgescu
acţionar majoritar Coral Grup

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite