Criza va afecta piaţa asigurărilor unit-linked

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii clienţi îşi răscumpără poliţele înainte de maturitate din cauza incertitudinii

Efectele turbulenţelor de pe pieţele externe se vor resimţi în special pe segmentul asigurărilor cu componentă investiţională şi foarte puţin pe cel al asigurărilor generale.

În urma turbulenţelor manifestate pe bursele de valori, o parte dintre români vor alege să-şi răscumpere poliţele de asigurare unit-linked (cu componentă investiţională) înainte ca acestea să ajungă la maturitate. “Cel mai mare impact se va resimţi asupra pieţei de asigurări cu componentă investiţională deoarece o parte dintre clienţi aleg să îşi răscumpere poliţele de asigurare înainte de maturitate, cu riscul de a pierde o parte din bani. Un alt impact va fi acela că nu se vor mai vinde astfel de poliţe”, este de părere Klaus Junker, preşedintele CA al Allianz-Ţiriac Asigurări. Totuşi, Junker a arătat că aceasta nu este cea mai bună opţiune atunci când poliţele se află la pragul de jos. 

Asigurarea mixtă de viaţă, o alternativă

În acest context, Allianz-Ţiriac Asigurări a relansat o poliţă de asigurare mixtă de viaţă cu participare la profit pentru a fructifica oportunităţile apărute pe pieţele financiare pentru instrumente de investiţii cu risc scăzut.

În cazul poliţelor de asigurare mixtă de viaţă, riscul investiţional rămâne în sarcina asigurătorului. Acesta garantează realizarea, anual, pe întreaga perioadă a contractului, a unui randament minim – în termeni specifici “dobândă tehnică”. Prima minimă anuală pentru plata eşalonată este de 840 de lei, iar prima minimă unică este de 10.000 lei. Suma asigurată este garantată cu o dobândă anuală care este mai mare decât dobânda tehnică, de 3,5%, precum şi posibilitatea participării la profit.

Ce este asigurarea unit-linked?

O asigurare de viaţă de tip unit-linked are o componentă de protecţie şi una de investiţie. O parte din prima de asigurare este destinată acoperirii riscurilor asigurate pe poliţă. Cealaltă parte este alocată investirii, în funcţie de profilul de risc ales şi de portofoliile de plasamente. În piaţa românească, criza financiară internaţională a lovit puternic piaţa da capital şi instrumentele financiare care se bazau pe plasamente la bursă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite