Creşteri uşoare la final de săptămâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În medie, titlurile listate la Bucureşti s-au scumpit vineri cu 0,01%. Optimismul mult aşteptatului plan de salvare din SUA a antrenat creşteri pe bursele externe, generând un efect similar pe piaţa de capital autohtonă.

Ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost caracterizată de evoluţii mixte ale indicilor, dar în ansamblu trendul a fost pozitiv. Astfel, toţi indicii bursieri au închis pe verde, cea mai semnificativă apreciere fiind înregistrată pe segmentul celor cinci societăţi de investiţii financiare care s-au scumpit, în medie, cu 0,81%.

La categoria blue chips, cei mai lichizi zece emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au câştigat, în medie, 0,37%, în timp ce în sectorul energetic indicele BET-NG a urcat cu 0,59%. În schimb, indicele compozit, BET-C, a închis şedinţa de tranzacţionare de vineri pe un plus de doar 0,01%.

Tranzacţii de  19 milioane lei

Analiştii din piaţa de capital spun că la fel ca bursele externe, Bursa de la Bucureşti a crescut în aşteptarea deciziei finale de adoptare a planului de salvare a sectorului financiar american.

„Bursele anticipează un vot favorabil. Noi doar am preluat trendul ascendent, în ciuda faptului că această mişcare nu a fost generalizată la fel ca în alte şedinţe de tranzacţionare“, este de părere Adrian Bărbulescu, broker la Prime Transaction.
Lichiditatea pieţei principale de la BVB a scăzut cu peste 9% în şedinţa de vineri, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 19,08 milioane lei (4,9 milioane euro).

Cel mai mare rulaj din piaţă a fost atras de transferurile cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5), ce au totalizat 3,7 milioane lei. Brokerii spun că interesul mare pentru acţiuni SIF 5 se datorează planului de răscumpărare anunţat de societatea de investiţii săptămâna trecută. Ultima tranzacţie cu titluri SIF5 a fost perfectată la preţul de 1,46 lei/acţiune, în urcare cu 0,69% peste cotaţia de referinţă.

Un plus de 0,78% pentru SIF 2

Poziţia a doua în topul lichidităţii a revenit acţiunilor SIF Moldova(SIF2). Pe un rulaj de 2,5 milioane lei, acţiunile SIF2 au închis şedinţa la cotaţia de 1,3 lei/titlu, mai scumpe cu 0,78%.

„Aprecierea celor două titluri poate fi explicată de faptul că cele două sunt tranzacţionate la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri de la Sibiu. Aprecierea SIF5 a antrenat o creştere şi pentru SIF2“, explică Bărbulescu. A treia lichiditate din piaţă a revenit unui emitent din sectorul bancar. Astfel, pe un rulaj de 2,4 milioane lei, acţiunile BRD au stagnat la cotaţia de 11,4 lei/titlu.

image

După adoptarea planului Paulson vom vedea creşteri la Bursa de Valori Bucureşti

image


Adrian Bărbulescu
broker

Petrom, acţionar majoritar la Petrom Aviation

Petrom (SNP) şi-a mărit participaţia la Petrom Aviation Otopeni (ROFU) până la 69,37% din capitalul social, după ce a cumpărat, vineri, de la asociaţia salariaţilor Petrom un pachet de 20,87% din acţiuni, pentru 9,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

Cele 38,68 milioane de titluri ROFU au fost cedate printr-o tranzacţie specială la preţul de 0,2430 lei/titlu, în creştere cu 22,11% faţă de ultima cotaţie. Petrom va lansa o ofertă publică obligatorie de preluare către ceilalţi acţionari ai Petrom Aviation.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite