Creşteri spectaculoase în sectorul financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile societăţilor de investiţii au urcat ieri cu peste 14%. Bursa de la Bucureşti continuă minitrendul ascendent în care s-a încadrat în ultima săptămână. Sectorul financiar a înregistrat creşteri peste media pieţei.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare au ţinut ieri capul de afiş al aprecierilor pe piaţa principală. Indicele BET-FI a marcat o creştere de 14,25% faţă de sesiunea anterioară, în timp ce piaţa a recuperat, în medie, cu peste 6%. Practic, faptul că agenţia Fitch a redus cu două trepte ratingul de ţară al României a trecut neobservat în piaţă.

“Din nou, bursa de la Bucureşti a înregistrat o evoluţie bună ca şi în şedinţa în care Standard&Poor’s a retrogradat ratingul. Acest fapt susţine că marea majoritate a cumpărătorilor sunt români care nu prea ţin cont de astfel de indicatori. Tendinţa de acumulare s-a accentuat, deşi avem reveniri de 60% pentru societăţile de investiţii financiare faţă de nivelul minim atins în octombrie”, subliniază Gabriel Necula, director adjunct de operaţiuni în cadrul Prime Transaction.

SIF-urile, 43% din rulaj

Tranzacţiile cu acţiuni SIF au cumulat ieri 12,28 milioane de lei, adică aproximativ 43% din rulajul total (28,93 milioane de lei). În top s-a situat SIF Muntenia (SIF4), cu 3,35 milioane de lei.

Ultima tranzacţie cu acţiuni SIF4 a fost perfectată la preţul de 0,7250 lei/titlu, în urcare cu 13,28% faţă de şedinţa anterioară. Cea mai mare creştere a fost înregistrată însă de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care s-a scumpit ieri cu 14,92%, la 0,3620 lei/acţiune.

În sectorul bancar, acţiunile BRD au închis la 9,4500 lei/titlu (+9,25%), în timp ce acţiunile Erste Bank (EBS) au crescut cu aproape un punct procentual, la 74,2000 lei/titlu. În acelaşi sector, acţiunile Băncii Carpatica (BCC) au resimţit o depreciere de 3,64%.

Potrivit raportului financiar al băncii, activele au scăzut la finele trimestrului trei cu 1,21%, faţă de sfârşitul anului trecut, la 2,26 miliarde lei, iar profitul net s-a diminuat cu 77,3%, comparativ cu primele nouă luni din 2007, la 1,48 milioane lei.

Creşteri pe linie

Toate sectoarele au rezistat ieri pe creştere. Acţiunile Petrom (SNP) au ajuns la 0,2180 lei/titlu (+8,46%), cele ale Rompetrol Rafinare (RRC) – la 0,0270 lei/acţiune (+10,20%), în timp ce în sectorul farmaceutic, acţiunile Biofarm (BIO) s-au scumpit cu 7,87%. “Ne-am aliniat şi la creşterile de pe pieţele externe, numai că am amplificat acest fenomen.

Acest mini-trend ascendent în continuare pare a fi puternic şi este de aşteptat ca şi o parte din rezultatele financiare care vor fi publicate în perioada următoare să contribuie la creşteri”, spune Gabriel Necula.

Uşoare scăderi pe Rasdaq

Acţiunile companiilor listate pe piaţa Rasdaq au încheiat ziua la cotaţii în imediata apropiere a valorilor de vineri, indicele compozit Rasdaq-C plasându-se cu numai 0,17% mai jos. Lichiditatea pieţei a fost de 12,9 milioane lei, valoare de peste zece ori mai mare faţă de şedinţa precedentă.

Rulajul a fost susţinut în proporţie de peste 90% de tranzacţiile cu acţiunile companiei hoteliere Intercontinental (RCHI). Mai multe pachete de acţiuni reprezentând 14,15% din capitalul companiei hoteliere au fost tranzacţionate pentru 11,8 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite