Creşterea economică şi avansul salariilor vor susţine piaţa de leasing în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea bunurilor finanţate de societăţile de leasing din România ar putea urca de la 3,26 miliarde de euro în 2006 până la 3,5 - 4 miliarde de euro în acest an. Motivul ţine, pe

Valoarea bunurilor finanţate de societăţile de leasing din România ar putea urca de la 3,26 miliarde de euro în 2006 până la 3,5 - 4 miliarde de euro în acest an.

Motivul ţine, pe de-o parte, de dezvoltarea economică, iar pe de altă parte, creşterea puterii de cumpărare, consideră directorul de marketing al VB Leasing, Octav Dumitrescu.

Piaţa de leasing din România a ajuns la 3,26 miliarde de euro în 2006, în creştere cu 62% faţă de anul anterior, când a înregistrat nivelul de 2 miliarde de euro. "Dezvoltarea sectoarelor de distribuţie, logistică, transporturi şi construcţii sunt alţi factori care ar putea stimula creşterea pieţei de leasing", a precizat Dumitrescu.

Segmentul echipamentelor este în plină ascensiune şi continuă să se dezvolte cu cel puţin 25% pe an, deoarece există necesitatea retehnologizării fabricilor din România, ca urmare a cerinţelor impuse de Uniunea Europeană şi a creşterii economice generale pe care România o înregistrează, dar şi a investiţiilor.

În schimb, sectorul IT şi cel medical prezintă cel mai scăzut interes pentru societăţile de leasing, deoarece există riscul de neplată a bunurilor, iar revânzarea lor este dificilă, adaugă Octav Dumitrescu.

Companiile de leasing ale băncilor deţineau, în 2006, 75% din piaţă, societăţile de leasing independente 17,5%, iar companiile captive (care fac parte dintr-un grup financiar dezvoltat în jurul activităţilor bancare) aveau o pondere de 7,5%, potrivit datelor centralizate de Asociaţia de Leasing şi Servicii Financiare NeBancare (ALB) şi de Asociaţia Societăţilor de Leasing din România (ASLR).

Leasingul financiar a reprezentat, anul trecut, 98% din totalul activelor finanţate, în timp ce restul a fost dat de leasingul operaţional. Leasingul extern a reprezentat, în 2006, sub 1% din valoarea pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite