Creşterea economică se poate opri brusc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul de “îngheţare a creditării” este tot mai mare, spun analiştii străini. O analiză publicată ieri de agenţia Reuters arată că “expunerea leului pe pieţele financiare ar putea afecta capacitatea de plată a împrumuturilor în valută”.

Creşterea economică va continua în România şi în Bulgaria, dar posibilitatea ca “avansul să fie oprit brusc de îngheţarea creditării” este tot mai mare. În acelaşi timp, expunerea leului pe pieţele financiare ar putea afecta capacitatea de plată a împrumuturilor în valută, potrivit unei analize Reuters.

Leul a scăzut cu circa 10% din 12 septembrie - ziua care a precedat falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, marcând intrarea într-o nouă fază a crizei financiare globale.

Marele pericol: majorarea ratelor

Aprecierea valutelor străine, îndeosebi a monedei unice europene, în raport cu leul induce riscuri mari pentru economie, precum majorarea ratelor la creditele în valută.

Această situaţie “ar putea conduce la probleme, atât pentru companii, cât şi pentru consumatori, şi probabil la o prăbuşire a ciclului de creditare în valute străine”, potrivit băncii americane de investiţii JPMorgan Chase.

O altă problemă ar fi, potrivit Reuters, majorarea dobânzii creditelor interbancare la 3 luni pe piaţa românească cu 3,5 puncte procentuale, din martie până acum.

Băncile vestice cu filiale locale furnizează în prezent 70% din finanţarea sistemului bancar local, însă fondurile s-ar putea diminua semnificativ dacă pieţele de credite din vestul Europei nu îşi recapătă dinamismul.

“O criză a creditelor ar avea un impact devastator asupra acestor economii (n.r. - România şi Bulgaria), care s-au bazat în mare măsură pe creşterea pieţei împrumuturilor pentru a-şi finanţa expansiunea”, potrivit unui raport al băncii franceze BNP Paribas.

Risc de „recesiune acută“ în Balcani

Cele mai pesimiste scenarii ale analiştilor anticipează o prăbuşire a creşterii economice din statele baltice şi balcanice, care va conduce ulterior la o recesiune acută şi, în final, la accentuarea şomajului, frânând cu mai mulţi ani eforturile noilor state membre UE de a ajunge ţările din vest din punct de vedere economic şi al nivelului de trai.

Cu toate acestea, îngheţarea pieţei creditelor ar putea avea şi efecte pozitive, precum diminuarea deficitelor de cont curent şi a inflaţiei din ţările analizate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite