Creştere-record a creditelor în valută acordate populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ritmul de majorare se va menţine, finanţările în monedă străină le vor depăşi pe cele în lei . August 2007 este luna în care împrumuturile acordate populaţiei au înregistrat cel

Dacă ritmul de majorare se va menţine, finanţările în monedă străină le vor depăşi pe cele în lei .

August 2007 este luna în care împrumuturile acordate populaţiei au înregistrat cel mai înalt ritm de creştere. Iar recordul este valabil pe segmentul finanţărilor în valută. Evoluţia nu este explicată prin scăderea dobânzilor, ci prin noile condiţii de creditare.

Sfârşitul verii a adus un sold total al creditelor acordate populaţiei de peste 57 miliarde de lei. Ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că, în august, totalul finanţărilor era cu aproximativ 8,5% mai mare decât cel din luna precedentă şi cu circa 67% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. Iar cea mai mare contribuţie la ritmul de creştere al creditelor acordate populaţiei a venit din partea finanţărilor în valută.

Creştere lunară de peste 10% a creditelor în valută

Soldul împrumuturilor în valută a atins, în august, echivalentul a 27 miliarde de lei. Astfel, finanţările în euro, dolari, franci elveţieni sau alte monede au ajuns să reprezinte peste 47% din soldul total. Asta pentru că, în august, ritmul lunar de creştere al creditelor în valută a fost de 14,1% (calculat în euro, majorarea a fost de 10,2%).

Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, explică faptul că evoluţia este determinată de noile condiţii de creditare. Astfel, Banca Naţională a început, din luna mai, să aprobe majorarea gradului de îndatorare în funcţie de venitul solicitanţilor.

Iar după o perioadă în care instituţiile de credit au promovat noile condiţii, efectele aprobării criteriilor de finanţare pentru o parte din bănci au început să se observe.

Mai mult, Cabat susţine că astfel de ritmuri înalte ar putea continua şi în perioada următoare, pe măsură ce şi alte instituţii de credit vor primi aprobarea băncii centrale. Iar dacă ritmul de majorare a finanţărilor în valută se va menţine peste 10%, este posibil ca, în toamna acestui an, soldul creditelor în lei să fie depăşit de cel al împrumuturilor în monedă străină.

Riscul valutar, neglijat în faţa dobânzilor mai mici

Diferenţa dintre dobânzile percepute pentru creditele în lei şi pentru cele în valută, în principal în euro, continuă să fie atractivă pentru populaţie, în ciuda riscului valutar. Datele Băncii Naţionale arată faptul că, la sfârşitul lunii iulie, dobânda anuală efectivă a unui credit de consum în lei era, la nivelul întregului sistem bancar, de 18,17%.

Spre deosebire, împrumuturile în euro aveau o rată anuală de 11,86%. Iar de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august, moneda naţională s-a apreciat cu aproximativ 2,5% comparativ cu euro. Adică, împrumuturile în valută s-au ieftinit.

Pe de altă parte, de la sfârşitul lunii august şi până ieri, leul românesc a pierdut aproape 3,5% în faţa euro. Şi chiar dacă finanţările în valută s-au scumpit ca urmare a acestei evoluţii, continuă să fie totuşi mai ieftine decât cele acordate în monedă naţională.

Companiile preferă tot valuta

Şi în cazul creditelor pentru locuinţe se poate observa o diferenţă similară. Astfel, dobânda medie anuală efectivă pentru un credit ipotecar sau imobiliar în euro a fost, în iulie, de 7,80%, în timp ce pe segmentul finanţărilor în lei, rata medie era de 9,49%.

Şi chiar dacă diferenţa dintre dobânzi este mai mică de două puncte procentuale, sumele mai mari solicitate de clienţi şi tendinţa de apreciere a leului pe termen lung orientează cererea populaţiei, aproape în 90% din cazuri, spre creditele în valută.

Nu numai populaţia, ci şi companiile au ales să se împrumute, în august, mai mult în valută decât în lei. Astfel, soldul finanţărilor acordate în monedă naţională a urcat cu 1% faţă de iulie, până la 30,2 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în valută au ajuns la echivalentul a 34,8 miliarde de lei - cu 8,2% mai mult decât în luna precedentă. Pentru comparaţie, în urmă cu numai două luni, soldul creditelor în valută a înregistrat scăderi. Iar în august 2006, creditele în lei primite de companii înregistrau o creştere mai rapidă decât cele în valută.

După ce oficialii Băncii Naţionale au încercat să limiteze avansul împrumuturilor în valută prin impunerea unui plafon maxim de finanţare pentru instituţiile de credit (de trei ori fondurile proprii), eliminarea acestei restricţii şi majorarea gradului de îndatorare a restabilit situaţia înregistrată pe parcursul anului 2005. Creditele în valută sunt aproape la acelaşi nivel cu cele în lei. Iar şansele sunt ca, în perioada următoare, finanţările acordate în monedă naţională să treacă pe locul doi.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite