Creşte oferta de obligaţiuni municipale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru anul viitor, sunt anunţate cel puţin noi zece emisiuni, iar numărul de titluri listate la bursă ar putea să se dubleze Piaţa titlurilor de credit este încă modestă, dar se

Pentru anul viitor, sunt anunţate cel puţin noi zece emisiuni, iar numărul de titluri listate la bursă ar putea să se dubleze

Piaţa titlurilor de credit este încă modestă, dar se pregăteşte să facă un pas spre maturitate. "Maturitatea" de cel puţin 20 de ani, pentru sume de zeci de milioane de euro.

Secţiunea obligaţiuni municipale de la Bursa de Valori nu este prea consistentă în acest moment. Numai 12 titluri listate, dintre care trei intrate de la începutul anului. Piaţa pare să se subţieze şi mai mult: dacă te uiţi la data de maturitate (când expiră perioada de viaţă a emisiunii), cinci titluri vor ieşi de la listare anul viitor.

De fapt, dacă te uiţi mai atent, observi că dintre toate titlurile, unul singur seamănă cu o obligaţiune "ca la carte", adică este un instrument de credit pe termen lung: obligaţiunile Timişoara, de 30 milioane de lei, emise în decembrie anul trecut şi care expiră în mai 2026.

Valorile emisiunilor sunt relativ mici (vorbim totuşi de nişte oraşe!), în total ajungându-se la 110 milioane de lei. Imaginea modestă de până acum are toate şansele să se modifice anul viitor. De fapt, chiar dacă nu este vizibilă acum, schimbarea a început chiar din acest an.

"În 2007 au avut loc opt emisiuni de obligaţiuni, faţă de şapte în 2006. Dar cel mai important este că a crescut semnificativ valoarea emisiunilor şi maturitatea titlurilor", spune Valentin Miron, managing partner la VMB.
Firma este cel mai vechi consultant din piaţă, asistând primii emitenţi de obligaţiuni municipale (Mangalia şi Predeal). De atunci, a urmărit practic majoritatea emisiunilor de obligaţiuni lansate de municipalităţi (peste 40 de emisiuni).

Astfel, cei de la VMB sunt primii care pot vorbi de schimbare. Au văzut cum oraşe care, odată intrate în joc, au prins gustul obligaţiunilor, ajungând la a doua sau chiar a treia emisiune. Spre exemplu, Alba Iulia pleca, în 2002, cu obligaţiuni de 1,6 milioane lei (RON) pe doi ani.

Anul acesta a venit cu o ofertă de 8,5 milioane de lei, cu maturitate 18 ani. Au văzut apoi cum apar jucători noi, precum consilii judeţene sau chiar comune. Aninoasa, Dâmboviţa, este prima comună care sparge gheaţa, cu un împrumut de trei milioane de lei, pe 20 de ani.

Flexibilitate cu îmbunătăţiri

E clar că primăriile au început să caute bani pentru investiţii şi au mai mult spaţiu de manevră, mai ales după ridicarea plafonului anual de îndatorare, de la 20 la 30% din venituri.

Dar explicaţia principală pentru evoluţia pieţei obligaţiunilor stă mai degrabă în adaptarea ofertei la cerere. "Chiar dacă au trecut şase ani de când se fac emisiuni de obligaţiuni, aceste titluri rămân o noutate pentru marea majoritate a primăriilor, comparativ cu împrumuturile bancare. Iar cei care au auzit de obligaţiuni privesc cu reticenţă sistemul.

Şi, atunci, a trebuit să inventăm formule care să îmbine avantajele celor două instrumente", spune Valentin Miron. Spre exemplu, pentru că fiecare primărie are dificultăţi în a cheltui toţi banii dintr-o dată, aşa cum vin în urma ofertei de obligaţiuni, a apărut soluţia "creditul-punte".

Acest credit contractează pe 1-3 ani, după care se rambursează din banii obţinuţi pe emisiunea de obligaţiuni. De multe ori în schemă intră o singură bancă care formează un consorţiu cu intermediarul ofertei de obligaţiuni.

Anul listărilor

Formula "a prins", iar astăzi majoritatea emisiunilor sunt precedate de un credit-punte. Au apărut şi variante "îmbunătăţite": pentru reducerea costurilor, împrumutul şi apoi emisiunea sunt împărţite pe tranşe (este cazul Timişoarei, care a împărţit cea de-a treia emisiune în cinci tranşe de câte 30 milioane de lei). De asemenea, au apărut perioade de graţie, iar rambursarea împrumutului obligatar se face la doi-trei ani de la momentul emisiunii (între timp, se plătesc doar dobânzile).

Aşa se explică şi decuplările care au început să apară între momentul lansării ofertei de obligaţiuni şi cel al listării. "Sunt oferte din 2006 care vor fi listate de-abia în 2008. Iar dacă luăm în calcul şi ofertele din 2007 şi 2008, ne putem aştepta ca la sfârşitul anului viitor să avem pe bursă un număr cel puţin dublu de obligaţiuni listate faţă de momentul actual", arată Valentin Miron.

Pe încălzirea pieţei obligaţiunilor mizează şi Ovidiu Vasincu, partener la VT Consulting. Firma, recent intrată pe piaţa de consultanţă financiară pentru autorităţi locale, va aduce anul viitor primele trei emisiuni de obligaţiuni - Năvodari, Oraviţa şi Siret, toate precedate de un credit-punte.

Ovidiu Vasincu crede că, pe măsură ce vor creşte sumele împrumutate, primăriile vor descoperi avantajele unui instrument flexibil precum obligaţiunile. În plus, apelarea la un consultant, care să aleagă cea mai bună variantă de creditare, permite primăriei, în final, amortizarea costurilor fixe ale unei emisiuni de obligaţiuni (comision consultant, cheltuieli de publicitate, - intermediar, 0,05% - CNVM, 0,10% - BVB).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite