Creşte competitivitatea firmei cu bani de la UE!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxellesul oferă întreprinzătorilor 2,55 miliarde de euro prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice în perioada 2007-2013.Întreprinzătorii care vor să-şi ridice afacerile la standardele europene de productivitate pot solicita sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană.

Întreprinderile româneşti pot solicita sprijin nerambursabil pentru a-şi spori competitivitatea pe piaţa comunitară prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).

CITIŢI ŞI:

Când depun proiectul pentru banii europeni?
Proiecte integrate pentru satul tau
Fonduri europene pentru autoritatile locale
Sprijin european pentru micii fermieri

Recreeaza-te la tara cu bani europeni!
Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Statie de incubatie cu sprijin de la UE
Fabrica de nutreturi cu bani de la UE


Programul are ca principal obiectiv creşterea productivităţii companiilor din România pentru reducerea decalajelor faţă de media la nivelul Uniunii Europene. „Măsurile întreprinse ar trebui să ducă la o creştere medie anuală a productivităţii cu 5,5% până în 2015“, spune Felix Lucuţar, mana-ging partner în cadrul firmei de consultanţă Agriculture Capital&Engineering.

Mai mult, România ar trebui să atingă în următorii şase ani un nivel al productivităţii de aproximativ 55% din media Uniunii Europene.

Patru axe prioritare

Uniunea Europeană pune la dispoziţia întreprinzătorilor, în intervalul 2007-2013, 2,55 miliarde de euro. Autoritatea de Management pentru acest program este reprezentată de o entitate din cadrul Ministerului Economiei. Pentru mai multe detalii, puteţi consulta pagina de web ammposcce.minind.ro.

În limbajul specific fondurilor europene, direcţiile prioritare pentru creşterea competitivităţii economice sunt împărţite în patru axe, una dintre ele fiind activă în prezent. În plus, fiecare dintre acestea cuprinde aşa-numitele domenii majore de intervenţie, prin intermediul cărora sunt clasificate tipurile de activităţi eligibile.

Consolidarea sectorului productiv

Prima dintre direcţiile programului vizează consolidarea sectorului productiv şi crearea unui mediu favorabil dezvoltării durabile a întreprinderilor. Aceasta cuprinde trei domenii majore de intervenţie care vizează investiţiile productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii (1.1.), accesul acestora din urmă la finanţare (1.2.), respectiv dezvoltarea unui antreprenoriat sustenabil (1.3.).

Cea de-a doua axă a programului are în vedere cercetarea, dezvoltarea tehnologică şi inovarea pentru competitivitate şi se împarte în trei domenii. Mai exact, cercetarea şi dezvoltarea în parteneriat între universităţi, institute şi întreprinderi, în vederea obţinerii de rezultate aplicabile în economie (2.1.), investiţii pentru infrastructura de cercetare, dezvoltare, inovare (2.2.) şi accesul întreprinderilor la astfel de activităţi (2.3.). Pentru domeniul 2.1, respectiv 2.3. – operaţiunea pentru start-up-uri (entităţi nou-formate) şi spin-off-uri (entitate formată prin desprinderea de una mai mare) inovative, sesiunile de depunere a proiectelor sunt în prezent active.

Eficienţa energetică, prioritară

Valorificarea potenţialului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi aplicarea acestuia în administraţie, dar şi în întreprinderi, sunt promovate prin intermediul celei de-a treia axe prioritare. Ca şi în cazul celorlalte axe, aceasta se împarte în trei domenii care au în vedere susţinerea utilizării tehnologiei informaţiei (3.1.), dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor publice electronice (3.2.) şi dezvoltarea e-economiei (3.3.). Nu în ultimul rând, POS CCE promovează, prin axa a patra, creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic.

Mai exact, se doreşte îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a sustenabilităţii sistemului energetic (domeniul 4.1.) şi valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie verde.

Sesiuni de depunere active

În prezent, pot fi depuse proiectele care vizează cercetarea în parteneriat între universităţi/institute de cercetare şi întreprinderi, cercetarea şi dezvoltarea de înalt nivel ştiinţific la care vor participa specialişti din străinătate şi start-up-urile şi spin-off-urile inovative.

Sprijin nerambursabil de până la 60 de milioane de lei

Prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, cel mai mare sprijin nerambursabil care poate fi accesat, cu finanţare 100% a cheltuielilor eligibile, este de 60 de milioane de lei.

Acesta se acordă pentru proiectele ce vizează dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare existente şi crearea de noi infrastructuri, cum ar fi laboratoarele sau centrele de excelenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite