Cresc riscurile creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericolul nerambursării împrumuturilor populaţiei s-a majorat în ultimii doi ani Odată cu tendinţa de creştere a activităţii de creditare a populaţiei, în paralel evoluează şi

Pericolul nerambursării împrumuturilor populaţiei s-a majorat în ultimii doi ani

Odată cu tendinţa de creştere a activităţii de creditare a populaţiei, în paralel evoluează şi restanţele la bănci. Iar raportul dintre totalul datoriilor şi soldul creditelor acordate persoanelor fizice, deşi nu afectează sistemul bancar, s-a deteriorat pe parcursul ultimilor doi ani.

Totuşi, bancherii spun că noile condiţii de finanţare vor gestiona mai bine riscurile asociate creditării populaţiei. De la an la an, restanţele provenite din creditele acordate populaţiei ţin pasul cu împrumuturile efective. Chiar dacă valoarea totală a restanţelor acumulate de persoanele fizice nu reprezintă un pericol pentru sistemul bancar, valoarea acestora constituie însă un semnal de alarmă. Mai ales că bancherii spun că riscurile asociate creditării populaţiei au fost în creştere în ultimii doi ani.

Restanţa medie, aproape egală cu salariul mediu

Ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că, la sfârşitul primului trimestru al anului curent, peste 300.000 de persoane erau înregistrate în Centrala Riscurilor Bancare cu restanţe provenite din credite mai mici de 20.000 lei (echivalentul a 6.000 euro). Iar suma totală datorată băncilor comerciale s-a ridicat la peste 325 milioane de lei. Adică, restanţa medie pentru o persoană era în jurul a 1.000 lei, valoare aproximativ egală cu câştigul salarial (1.027 lei - salariul net în luna aprilie). Mai mult, datele publicate de Institutul Naţional de Statistică şi cele ale BNR arată faptul că valoarea medie a restanţei unei persoane a ţinut pasul cu majorarea salariului net pe întreg parcursul anului trecut. Totodată, rata creditelor restante în totalul împrumuturilor acordate populaţiei s-a majorat pe parcursul ultimilor doi ani. Raportul s-a majorat la 0,74% în martie 2006, ajungând la 0,77% în luna similară din acest an.

Şi chiar dacă volumul restanţelor nu reprezintă un pericol pentru instituţiile de credit, bancherii susţin că, în condiţiile în care noile norme de creditare vor fi implementate de cât mai multe bănci, riscurile creditării populaţiei se vor diminua. Motivul ţine de faptul că, în noile condiţii de finanţare, persoanele cu venituri mici vor putea solicita credite mai mici.

Numărul restanţierilor, din ce în ce mai mare

Pe lângă tendinţa de majorare a valorii medii datorate de o persoană, datele BNR arată şi creşterea numărului de restanţieri la mai multe bănci. Spre exemplu, la sfârşitul primului trimestru din 2006, raportul dintre numărul de restanţe şi cel de persoane datornice era de 1,23. Iar în luna martie a anului curent, indicatorul a urcat la 1,25. Asta pentru că ritmul de creştere al numărului de restanţe (+28%) l-a depăşit pe cel al persoanelor datornice (+26%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite