Cresc dobânzile la depozitele bancare pe termen scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea depunerilor populaţiei în bănci se ridica, la sfârşitul lunii septembrie, la 184,72 miliarde lei, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut Băncile au

Valoarea depunerilor populaţiei în bănci se ridica, la sfârşitul lunii septembrie, la 184,72 miliarde lei, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Băncile au anunţat, în ultima perioadă, ridicarea la 8% a dobânzii pentru depozitele în lei pe termen scurt, o procedură promoţională în acest interval. Acest fapt contribuie la încurajarea economisirii în moneda naţională, cu toate că leul a înregistrat o scădere tot mai accentuată faţă de euro.

Întrucât creşterea inflaţiei reduce la zero câştigurile oferite de multe dintre produsele de economisire ale băncilor, instituţiile financiare au început să ofere mai multe avantaje, astfel încât populaţia să fie motivată să-şi păstreze economiile în bancă.

De exemplu, Bancpost a lansat la jumătatea lunii noiembrie depozitul "Start", care poate fi constituit în lei, pe o perioadă de trei luni şi oferă titularului o dobândă de 8%, indiferent de valoarea depozitului.

Dobânda este fixă şi se virează în contul curent al clientului la implinirea termenului de maturitate al depozitului. Oferta este valabilă până la 31 ianuarie 2008. Suma minimă pentru constituirea unui depozit "Start" este de 500 lei, iar cea maximă este echivalentul în lei a 300.000 de euro.

Majorarea dobânzilor, un trend pentru toate băncile

O altă instituţie bancară, OTP Bank România, a lansat în perioada 21 noiembrie-21 decembrie 2007 o ofertă de sărbători pentru toate depunerile efectuate în depozitele la termen. Astfel, clienţii băncii, care depun minim 100 lei sau 100 euro, vor obţine profit după patru luni, atunci când depozitul ajunge la maturitate.

Dobânda este promoţională pe toată perioada depozitului, adică de 8% pe an în primele două luni de depozit şi 7,5% pe an în următoarele două luni (pentru depozitele în lei) şi 4,55% pe an în primele două luni de depozit şi 4,25% pe an în următoarele două luni (pentru depozitele în euro).

BCR oferă şi ea clienţilor posibilitatea de a beneficia de dobânzi cu până la 0,5% mai mari pentru depozitele în euro pe 6 şi 12 luni, precum şi pentru contul de economii Maxicont BCR, în lei şi euro. Astfel, pentru depozitele pe şase luni, banca plăteşte dobânzi începând de la 3,5% pe an, cu 0,4 puncte procentuale mai mari decât până acum.

Un alt jucător care în această perioadă a mărit dobânzile la produsele de economisire este Banca Transilvania. Aceasta a majorat cu până un punct procentual dobânzile la depozitele în lei, atât pentru persoanele fizice, cât şi cele juridice, iar pentru depozitul Kid Cont în lei, cu 0,75%. Pentru depozitul clasic la o lună, dobânda anuală a urcat 0,5 puncte procentuale, până la 7% pe an.

Pentru depozitele clasice la 3, 6, 9 sau 12 luni, dobânzile anuale au urcat de la 6,5% până la 7,50%. Dobânda pentru depozitele de tip revolving a urcat tot cu 1%, până la un nivel de 7,25%, căruia i se adaugă dobânda la vedere.

"Majorarea dobânzilor la depozitele constituite pe termen scurt, o lună şi trei luni, nu are cum să nu fie urmată şi de celelalte bănci.

Având în vedere creşterea inflaţiei anualizate, e firesc ca băncile să vrea să ofere o dobândă real pozitivă", a declarat pentru "Adevărul" Liviu Voinea, director Grupul de Economie Aplicată. În ceea ce priveşte depozitele pe termen lung, analistul consideră că este puţin probabil ca dobânzile să crească, dar se aşteaptă ca piaţa bancară să reacţioneze şi pe partea de dobânzi la credite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite