Creditul ipotecar în lei a ajuns la acelaşi preţ cu cel în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diminuarea avansului va accentua concurenţa pe piaţa împrumuturilor pentru locuinţe, cu efecte asupra dobânzilor Costul mediu al unui împrumut ipotecar acordat în lei a scăzut, pentru

Diminuarea avansului va accentua concurenţa pe piaţa împrumuturilor pentru locuinţe, cu efecte asupra dobânzilor

Costul mediu al unui împrumut ipotecar acordat în lei a scăzut, pentru prima oară, sub pragul de 10%. Ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că dobânda anuală efectivă (care include atât dobânda nominală, cât şi toate comisioanele aferente împrumutului) pentru creditele în lei a fost, în luna martie, de 9,60%. Iar comparativ cu începutul anului curent, costul total al finanţărilor pentru locuinţe, în monedă naţională, a scăzut cu aproape două puncte procentuale.

Diferenţă de numai 1% între lei şi valută

Concurenţa din piaţa creditelor ipotecare şi deciziile Băncii Naţionale de a reduce dobânda de politică monetară cu 1,50 puncte procentuale au condus astfel la diminuarea diferenţei dintre costul împrumuturilor în lei şi cele în valută. Spre exemplu, tot la nivelul lunii martie, dobânda anuală efectivă pentru un credit în euro era de 8,03%, cu circa 0,6 puncte procentuale mai puţin decât costul total înregistrat la începutul anului.

Cu toate acestea, populaţia continuă să prefere finanţările pentru locuinţe acordate în valută. Datele BNR arată faptul că, la sfârşitul primului trimestru, soldul creditelor ipotecare şi imobiliare s-a majorat la peste 2,5 miliarde de euro, în creştere cu peste 50% faţă de perioada similară din anul trecut. Iar cea mai mare parte a acestor finanţări (circa 86%) a fost realizată în euro. Mai mult, creditele în valută au înregistrat şi un ritm de creştere (+56%) peste cel al împrumuturilor acordate în lei (+54%).

Piaţa ipotecară, cea mai mică din Europa

Piaţa ipotecară din ţara noastră este printre cele mai mici din Europa. Anul trecut, soldul total al creditelor ipotecare reprezenta mai puţin de 2,5% din Produsul Intern Brut. Pentru comparaţie, în ţări precum Polonia, Ungaria sau Republica Cehă, raportul variază între 7% şi 11%. Iar în Statele Unite sau Marea Britanie, creditele ipotecare însumează peste 70% din PIB-ul ţării. Chiar şi din punctul de vedere al ritmului de creştere, piaţa românească este încă în urma celor din centrul Europei. Spre exemplu, soldul creditelor ipotecare din Polonia s-a majorat, anul trecut, cu aproape 80% faţă de nivelul din 2005.

Totuşi, bancherii se aşteaptă ca, în următorii ani, împrumuturile ipotecare şi imobiliare să devină motorul activităţii de creditare a populaţiei. Iar cea mai mare parte a cererii se va îndrepta către împrumuturile ipotecare în lei. Motivul ţine de diminuarea sau chiar posibilitatea eliminării avansului stabilit anterior la 25%. În plus, estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică faptul că salariul mediu - una dintre principalele piedici în calea obţinerii unui credit ipotecar - ar putea depăşi 500 euro până în 2010.

Costul creditelor imobiliare în euro, comparativ cu cele în lei

Avantajul creditelor ipotecare şi imobiliare acordate în valută, oferit de dobânzile mai mici, dispare pe măsură ce scade costul finanţărilor în lei. Iar acest atu ar putea fi considerat, în noile condiţii, chiar un dezavantaj. Motivul ţine de riscul valutar. Spre exemplu, ieri, cursul de schimb al monedei naţionale era de 3,2690 lei/euro. Totuşi, pe termen lung, paritatea leu/euro poate varia în ambele sensuri. Spre exemplu, analiştii Raiffeisen Bank consideră că, în a doua parte a acestui an, cursul de schimb ar putea urca la 3,40 lei/euro, urmând ca în luna decembrie să ajungă chiar la 3,45 lei/euro. Adică, în termen de câteva luni, rata lunară aferentă unui credit ipotecar în valută ar putea fi mai mare chiar şi cu şase procente. Şi asta în condiţiile în care dobânzile la împrumuturile în lei vor continua să scadă ca urmare a concurenţie din piaţa ipotecară şi a influenţelor venite din partea băncii centrale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite