Creditul "Primul Siloz", de săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditul "Primul Siloz", de săptămâna viitoare
Creditul "Primul Siloz", de săptămâna viitoare

Creditul pentru agricultori, garantat prin programul guvernamental "Primul Siloz" ar putea fi lansat săptămâna viitoare de CEC Bank, imediat după publicarea normelor metodologice, a spus Mihaela Popa, vicepreşedintele băncii.

"După ce apar şi normele metodologice, vom lansa produsul, cel mai probabil undeva pe 16 iulie", a spus Popa, după o întâlnire la Ministerul Finanţelor, la care au participat Ministrul de resort, Gheorghe Pogea, Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, şi reprezentanţi ai producătorilor agricoli şi ai băncilor.
Astfel, CEC Bank se va coordona şi cu celelalte bănci interesate de programul "Primul Siloz", pentru lansarea produselor de creditare în perioada următoare.

Dobânzi similare cu cele din "Prima casă"

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), consideră că dobânzile la creditele pentru agricultori, garantate prin certificate de depozit, vor fi similare cu cele ale programului "Prima Casă". "Fac referire la "Prima Casă". Aţi văzut că în momentul în care avem garanţia statului, cu totul şi cu totul altfel se pun problemele legate de dobânzi", a spus Gheţea. Pentru creditele acordate prin programul "Prima Casă", rata dobânzii este EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4 puncte procentuale pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă prin care fermierii pot stoca seminţele recoltate în depozite licenţiate de stat, pentru care vor primi certificate de depozit, garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Programul, denumit "Primul Siloz", permite utilizarea certificatelor de depozit pentru contractarea de împrumuturi bancare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite