Creditele, relaxate încă 7 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul regulament de creditare a populaţiei intră în vigoare pe 6 octombrie

Prin aplicarea regulamentului, banca centrală urmăreşte în principal descurajarea împrumuturilor în valute exotice.

A mai rămas o săptămână în care românii pot lua credite „relaxate" , după vechile norme. După 6 octombrie, condiţiile impuse de bănci persoanelor fizice vor deveni mult mai restrictive. Analiştii spun că efectele noului regulament se vor resimţi atât pe piaţa creditului de consum, cât şi pe cea imobiliară.

„Efectul autoproclamat al regulamentului este să micşoreze simţitor creditarea în euro şi în valute exotice. Nu cred însă că băncile româneşti au păcătuit excesiv, dar nici nu cred că efectele vor fi dezastruoase. În orice caz, se va restrânge creditarea’’ , susţine consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.

Sucursalele sunt scutite

Sub incidenţa noului regulament de creditare intră băncile şi instituţiile financiare nebancare înscrise (IFN) în Registrul special. Sunt excluse de la această regulă instituţiile de credit înscrise ca sucursale (de exemplu ING Bank) şi IFN-urile din registrul general.

 În aceste condiţii, cel puţin din punct de vedere teoretic, băncile din străinătate ar putea fi interesate să intre pe piaţa românească cu statutul de sucursală, beneficiind astfel de condiţiile de finanţare vechi, relaxate. "Aceste instituţii vor avea un avantaj faţă de restul competitorilor.

În ceea ce priveşte creditarea pe segmentul de retail, acest scenariu este prea puţin probabil, în lipsa unei reţele teritoriale. Cu atât mai mult cu cât intermedierea prin reţelele mobile şi de brokeraj este redusă", explică Lucian Anghel, economist-şef la Banca Comercială Română. Iar în ceea ce priveşte companiile, regulamentul BNR nu este aplicabil.

Efecte marginale în imobiliar

Reprezentanţii băncii centrale spun că noul regulament a fost necesar, în ciuda încetinirii evidente a ritmului de creditare din ultimele luni. „Sectorul imobiliar se resimte deja din cauza creşterii dobânzilor, aşa că efectele noului regulament vor fi marginale. Totuşi, aceste norme sunt necesare întrucât băncile sunt tentate să fie mai puţin riguroase, pentru a-şi realiza planurile’’ , explică Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR.

În aceste condiţii, speculaţiile din sectorul de real-estate ar trebui să se mai tempereze. „Speculatorii veneau cu bani, cumpărau fie pentru a vinde, fie pentru a închiria. Acum numărul lor scade, cu atât mai mult cu cât anticiparea că preţurile vor creşte nu mai este atât de sigură’’, completează EugenRădulescu.

Ce aduce nou regulamentul?

Potrivit noului regulament de creditare,  băncile şi instituţiile financiare nebancare vor fi obligate să solicite clienţilor la acordarea de credite fişele fiscale şi să stabilească gradul maxim de îndatorare în mod diferenţiat. Capacitatea de rambursare va fi stabilită pe baza unor venituri ce nu pot depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior, înscris în fişa fiscală, exceptând cazul în care continuitarea lor poate fi dovedită.

Potrivit unui studiu realizat de brokerul de credite Kiwi Finance, în cazul împrumuturilor ipotecare românii vor fi nevoiţi să ia credite mai mici chiar şi cu 30% pentru cele în franci elveţieni, cu 24% în euro şi cu 18% în dolari. În cazul împrumuturilor în lei negarantate, suma maximă se va reduce cu 4-10%.

30%

-  cu atât se va diminua valoarea unui credit ipotecar în franci elveţieni în cazul unui scenariu pesimist

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite